Hefplatform JB-115 naar Kriegers Flak

Het hefplatform JB-115 van Jack-Up Barge (J-UB) uit Sliedrecht wordt momenteel ingezet bij de aansluiting, bevoorrading en ingebruikstelling van twee transformatorplatformen in de Deense windturbineparken Kriegers Flak A en Kriegers Flak B in de Oostzee.

Hefplatform JB-115 naar Kriegers Flak

De aanleg van de twee Kriegers Flak windturbineparkenwordt uitgevoerd in opdracht van Vattenfall. In totaal worden 15 kilometer uit de Deense oostkust 72 windturbines van elk 8 MW in zee geïnstalleerd. De turbines zijn gefabriceerd door Siemens Gamesa. De twee benodigde transformatorplatformen Kriegers Flak A en Kriegers Flak B zijn al offshore geïnstalleerd. Ze bestaan uit betonnen fundaties, gefabriceerd door Jan de Nul, en topsides gebouwd door Hollandia Offshore. Bijzonder is dat deze platformen niet alleen op het Deense, maar ook op het Duitse hoogspanningsnetwerk worden aangesloten. Hiervoor wordt een verbinding aangelegd naar het windturbinepark Baltic 2 in het Duitse deel van de Oostzee. Dit park is weer verbonden met het zuidelijker gelegen park Baltic 1, dat op haar beurt weer is aangesloten op het Duitse hoogspanningsnetwerk. Hierdoor is er een interconnector ontstaan tussen het Deense en Duitse net. Energinet uit Denemarken en 50Hertz uit Duitsland, die als netwerkbeheerders verantwoordelijk zijn voor de aansluiting van de windturbineparken op de landelijke netten, spreken over de Combined Grid Solution, de eerste in haar soort ter wereld.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer