Bezos, Jones en Arnault: Deze miljardairs kopen Nederlandse superjachten

Regelmatig verschijnen berichten in Schuttevaer over de oplevering van nieuwe superjachten. Buiten een paar foto’s en afmetingen zijn vaak weinig details bekend. Zelfs de naam is niet meer dan ‘Project’ gevolgd door een getal of een term. Die superjachten worden niet zomaar gebouwd. Wie zijn die mensen die de Nederlandse jachtbouwers bezighouden? Dataplatform Pointer van KRO-NCRV vroeg zich dat eind 2020 ook af en maakte een database van alle superjachten gebouwd voor miljardairs tussen 2000 en 2020. Schuttevaer zet de opvallendste op een rijtje en voegt er ook eentje aan toe.

Meer lezen over superjachten? Download hier de special Jachtbouw van Schuttevaer

De Bravo Eugenia. (Foto Oceanco)

Y721 – Oceanco – Jeff Bezos

Nog niet in de database van Pointer, maar de oprichter van Amazon en een van de rijkste mannen ter wereld, heeft volgens diverse media een superjacht besteld bij Oceanco. Het bedrijf heeft dit niet bevestigd, maar dat gebeurt vaker. De kopers van superjachten blijven graag anoniem.

Het schip krijgt een lengte van 127 meter en wordt naar verwachting opgeleverd in 2022. Het lijkt op de bestaande Black Pearl, ook van Oceanco, maar is ruim 20 meter langer. Beide schepen zijn uitgerust met drie masten. Wanneer het schip af is, is het direct het grootste superjacht ooit gebouwd in Nederland. Dat record is nu nog toebedeeld aan de Jubilee, 110 meter, eveneens gebouwd bij Oceanco.

Jeff Bezos is een van de rijkste mensen ter wereld. (Foto Twitter / Jeff Bezos)
Jeff Bezos is een van de rijkste mensen ter wereld. (Foto Twitter / Jeff Bezos)

Dat Bezos van spektakel houdt is afgelopen jaar opnieuw gebleken. Hij deed mee in de race van ruimtetoerisme en ging op 20 juli samen met drie anderen de ruimte in. Bezos heeft hier zelf een bedrijf voor opgericht, genaamd Blue Origin. Hij was negen dagen later in de ruimte dan Richard Branson, oprichter van Virgin.

Dit is de Black Pearl, de Y721 zou hiervan een vergrote versie zijn. (Foto Oceanco)
Dit is de Black Pearl, de Y721 zou hiervan een vergrote versie zijn. (Foto Oceanco)

Jubilee – Oceanco – Stan Kroenke

De Jubilee van Oceanco is voorlopig dus nog het grootste jacht ooit in Nederland gebouwd. Dit superjacht (4500 gt) werd gebouwd op de werf van Oceanco in Alblasserdam en is 110 meter lang (361 voet). In de machinekamer  staan twee MTU 20V 4000 M73L hoofdmotoren van 3600 kW per stuk. In totaal staat de kapitein op de Jubilee dus 7200 aan kW ter beschikking, een kleine 10.000 paardenkrachten. Zij geven dit superjacht een maximale snelheid van 18,5 knopen.

Het 110-meter lange superjacht Jubilee. (Foto Oceanco)
Het 110-meter lange superjacht Jubilee. (Foto Oceanco)

Khalifa bin Hamad Al Thani was de oorspronkelijke koper van dit superjacht. Maar de voormalige emir van Qatar overleed in 2016. De huidige eigenaar is Stan Kroenke. Kroenke is een Amerikaanse miljardair met een geschat vermogen van 8,2 miljard dollar. Hij is eigenaar van de Engelse voetbalclub Arsenal. Maar bezit ook een Amerikaans basketbalteam, ijshockeyteam, voetbalteam en American Football-team.

Royal Huismans nieuwe superjacht Phi te water gelaten

Stan Kroenke is de eigenaar van onder meer de LA Rams, een van de grootste American Football-teams. (Foto LA Rams)
Stan Kroenke is de eigenaar van onder meer de LA Rams, een van de grootste American Football-teams. (Foto LA Rams)

Anna – Feadship – Dmitry Rybolovlev

De Anna van Feadship (4693 gt) is ook zo’n 110 meter lang, maar is met 360 voet net iets kleiner dan de Jubilee. Het is het grootste jacht dat Feadship ooit bouwde. Het is voorzien van een dieselelektrische voortstuwing. Daarvoor staan in de machinekamer van dit superjacht vier Caterpillar 3516C diesels met een totaal vermogen van een kleine 9800 kW. In de brandstoftank kan 422.000 liter, in de watertank 97.000 liter drinkwater.

Dmitry Rybolovlev is rijk geworden met kunstmest. (Foto Wikipedia)
Dmitry Rybolovlev is rijk geworden met kunstmest. (Foto Wikipedia)

Dit luxe jacht is ook uitgerust met ‘zero speed stabilizers’. Deze verhogen het comfort aan boord als het jacht in ruig water voor anker ligt. Verder is de Anna voorzien van een beach club, jacuzzi aan dek, een lift en een zwembad.

Schuttevaer dook in de wereld van het superjacht en wij maakten de special Jachtbouw. Deze is gratis te downloaden als u abonnee wordt van onze nieuwsbrief.

Eigenaar Dmitry Rybolovlev heeft een geschat vermogen van 6,7 miljard dollar. Rybolovlev heeft meerdere superjachten en kocht recent ook een racejacht van Skorpios voor 20 miljoen dollar. Hij is sinds 2011 ook eigenaar van AS Monaco, de Franse voetbalclub, waar hij veel geld in steekt. In 2015 speelde de club van Rybolovlev tegen het Arsenal van Stan Kroenke. AS Monaco won op uitdoelpunten. Maar Rybolovlev verliest de strijd om het grootste superjacht van Kroenke. Rybolovlev heeft zijn vermogen vergaard met de verkoop van het door hem opgerichte Oeralkali, de grootste producent van minerale kunstmestproducten in Rusland. Het bedrijf is vooral gericht op de verwerking van potas (een kaliumcarbonaat) uit een nabijgelegen zoutlaag.

De Anna van Feadship is net iets kleiner dan de Jubilee van Oceanco. (Foto Feadship)
De Anna van Feadship is net iets kleiner dan de Jubilee van Oceanco. (Foto Feadship)

Bravo Eugenia – Oceanco – Jerry Jones

De Bravo Eugenia (3418 gt) is eveneens van Oceanco en is met een lengte van 109 meter (357 voet) net een metertje korter dan de Jubilee. De Bravo was voor Oceanco het begin van het Life Design (lengthened, innovative, fuel efficient en eco-friendly). De Bravo Eugenia is een hybride jacht en vaart dieselelektrisch. Daarvoor staan in de machinekamer twee MTU diesels met een totaal vermogen van 2880 kW. Een batterypack zorgt ervoor dat het jacht emissievrij kan varen. De Bravo Eugenia is ook voorzien van een systeem voor warmteterugwinning.

Jerry Jones is eigenaar van een van de grootste sportteams van de VS. (Foto Wikipedia)
Jerry Jones is eigenaar van een van de grootste sportteams van de VS. (Foto Wikipedia)

De Bravo Eugenia is van Jerry Jones, de steenrijke Amerikaan met een vermogen van 10,8 miljard dollar. Hij is in de Verenigde Staten vooral bekend als de eigenaar van de Dallas Cowboys, het grootste American football-team. Jones heeft zijn geld verdiend in de olie-industrie. Eind jaren ‘80 nam hij de Dallas Cowboys onder zijn hoede, waarna ze drie keer kampioen werden. De Bravo Eugenia kwam laatst in beeld toen Jones vanaf zijn superjacht online aanwezig was bij een groot evenement binnen de American football-competitie.

De Bravo Eugenia. (Foto Oceanco)
De Bravo Eugenia. (Foto Oceanco)

Symphony – Feadship – Bernard Arnault

De Symphony van Feadship was in 2015 het eerste superjacht van de scheepsbouwer langer dan 100 meter. De Symphony heeft plaats voor 20 gasten. In de machinekamer staan vier MTU 16V 4000 M73 diesels van elk 2560 kW. Die geven het schip een snelheid van zo’n 22 knopen. Voor de eigenaar ontbreekt vrijwel niets op dit het schip. Hij heeft een van de zes dekken helemaal voor zich alleen met een grote hut met twee badkamers, kleedkamers, een sauna, terras met jacuzzi, privékantoor, studeerkamer,  lounge en een ruim achterdek met een eettafel voor 20 personen. Het zwembad op het hoofddek heeft een waterval.

Bernard Arnault is de rijkste man van Europa. (Foto Twitter/LVMH)
Bernard Arnault is de rijkste man van Europa. (Foto Twitter/LVMH)

Eigenaar Bernard Arnault is de rijkste man van Europa. De Fransman heeft een geschat vermogen van 196 miljard dollar. Arnault is oprichter van het Louis Vuitton Moët Hennessy, een conglomeraat dat bestaat uit diverse luxe merken. Waaronder de kledingmerken Louis Vuitton en Dior, de champagne van Moët & Chandon, maar ook het Nederlandse Royal van Lent Shipyard.

De Symphony is gebouwd door Feadship en was destijds het eerste schip van Feadship boven de 100 meter. (Foto Feadship)
De Symphony is gebouwd door Feadship en was destijds het eerste schip van Feadship boven de 100 meter. (Foto Feadship)

Lees ook:

Met twee superjachten tegelijk door Gouda

Meyer Werft presenteert 150 meter lang superjacht One 50

Bezos, Jones en Arnault: Deze miljardairs kopen Nederlandse superjachten | Schuttevaer.nl

Bezos, Jones en Arnault: Deze miljardairs kopen Nederlandse superjachten

Regelmatig verschijnen berichten in Schuttevaer over de oplevering van nieuwe superjachten. Buiten een paar foto’s en afmetingen zijn vaak weinig details bekend. Zelfs de naam is niet meer dan ‘Project’ gevolgd door een getal of een term. Die superjachten worden niet zomaar gebouwd. Wie zijn die mensen die de Nederlandse jachtbouwers bezighouden? Dataplatform Pointer van KRO-NCRV vroeg zich dat eind 2020 ook af en maakte een database van alle superjachten gebouwd voor miljardairs tussen 2000 en 2020. Schuttevaer zet de opvallendste op een rijtje en voegt er ook eentje aan toe.

Meer lezen over superjachten? Download hier de special Jachtbouw van Schuttevaer

De Bravo Eugenia. (Foto Oceanco)
De Bravo Eugenia. (Foto Oceanco)

Y721 – Oceanco – Jeff Bezos

Nog niet in de database van Pointer, maar de oprichter van Amazon en een van de rijkste mannen ter wereld, heeft volgens diverse media een superjacht besteld bij Oceanco. Het bedrijf heeft dit niet bevestigd, maar dat gebeurt vaker. De kopers van superjachten blijven graag anoniem.

Het schip krijgt een lengte van 127 meter en wordt naar verwachting opgeleverd in 2022. Het lijkt op de bestaande Black Pearl, ook van Oceanco, maar is ruim 20 meter langer. Beide schepen zijn uitgerust met drie masten. Wanneer het schip af is, is het direct het grootste superjacht ooit gebouwd in Nederland. Dat record is nu nog toebedeeld aan de Jubilee, 110 meter, eveneens gebouwd bij Oceanco.

Jeff Bezos is een van de rijkste mensen ter wereld. (Foto Twitter / Jeff Bezos)
Jeff Bezos is een van de rijkste mensen ter wereld. (Foto Twitter / Jeff Bezos)

Dat Bezos van spektakel houdt is afgelopen jaar opnieuw gebleken. Hij deed mee in de race van ruimtetoerisme en ging op 20 juli samen met drie anderen de ruimte in. Bezos heeft hier zelf een bedrijf voor opgericht, genaamd Blue Origin. Hij was negen dagen later in de ruimte dan Richard Branson, oprichter van Virgin.

Dit is de Black Pearl, de Y721 zou hiervan een vergrote versie zijn. (Foto Oceanco)
Dit is de Black Pearl, de Y721 zou hiervan een vergrote versie zijn. (Foto Oceanco)

Jubilee – Oceanco – Stan Kroenke

De Jubilee van Oceanco is voorlopig dus nog het grootste jacht ooit in Nederland gebouwd. Dit superjacht (4500 gt) werd gebouwd op de werf van Oceanco in Alblasserdam en is 110 meter lang (361 voet). In de machinekamer  staan twee MTU 20V 4000 M73L hoofdmotoren van 3600 kW per stuk. In totaal staat de kapitein op de Jubilee dus 7200 aan kW ter beschikking, een kleine 10.000 paardenkrachten. Zij geven dit superjacht een maximale snelheid van 18,5 knopen.

Het 110-meter lange superjacht Jubilee. (Foto Oceanco)
Het 110-meter lange superjacht Jubilee. (Foto Oceanco)

Khalifa bin Hamad Al Thani was de oorspronkelijke koper van dit superjacht. Maar de voormalige emir van Qatar overleed in 2016. De huidige eigenaar is Stan Kroenke. Kroenke is een Amerikaanse miljardair met een geschat vermogen van 8,2 miljard dollar. Hij is eigenaar van de Engelse voetbalclub Arsenal. Maar bezit ook een Amerikaans basketbalteam, ijshockeyteam, voetbalteam en American Football-team.

Royal Huismans nieuwe superjacht Phi te water gelaten

Stan Kroenke is de eigenaar van onder meer de LA Rams, een van de grootste American Football-teams. (Foto LA Rams)
Stan Kroenke is de eigenaar van onder meer de LA Rams, een van de grootste American Football-teams. (Foto LA Rams)

Anna – Feadship – Dmitry Rybolovlev

De Anna van Feadship (4693 gt) is ook zo’n 110 meter lang, maar is met 360 voet net iets kleiner dan de Jubilee. Het is het grootste jacht dat Feadship ooit bouwde. Het is voorzien van een dieselelektrische voortstuwing. Daarvoor staan in de machinekamer van dit superjacht vier Caterpillar 3516C diesels met een totaal vermogen van een kleine 9800 kW. In de brandstoftank kan 422.000 liter, in de watertank 97.000 liter drinkwater.

Dmitry Rybolovlev is rijk geworden met kunstmest. (Foto Wikipedia)
Dmitry Rybolovlev is rijk geworden met kunstmest. (Foto Wikipedia)

Dit luxe jacht is ook uitgerust met ‘zero speed stabilizers’. Deze verhogen het comfort aan boord als het jacht in ruig water voor anker ligt. Verder is de Anna voorzien van een beach club, jacuzzi aan dek, een lift en een zwembad.

Schuttevaer dook in de wereld van het superjacht en wij maakten de special Jachtbouw. Deze is gratis te downloaden als u abonnee wordt van onze nieuwsbrief.

Eigenaar Dmitry Rybolovlev heeft een geschat vermogen van 6,7 miljard dollar. Rybolovlev heeft meerdere superjachten en kocht recent ook een racejacht van Skorpios voor 20 miljoen dollar. Hij is sinds 2011 ook eigenaar van AS Monaco, de Franse voetbalclub, waar hij veel geld in steekt. In 2015 speelde de club van Rybolovlev tegen het Arsenal van Stan Kroenke. AS Monaco won op uitdoelpunten. Maar Rybolovlev verliest de strijd om het grootste superjacht van Kroenke. Rybolovlev heeft zijn vermogen vergaard met de verkoop van het door hem opgerichte Oeralkali, de grootste producent van minerale kunstmestproducten in Rusland. Het bedrijf is vooral gericht op de verwerking van potas (een kaliumcarbonaat) uit een nabijgelegen zoutlaag.

De Anna van Feadship is net iets kleiner dan de Jubilee van Oceanco. (Foto Feadship)
De Anna van Feadship is net iets kleiner dan de Jubilee van Oceanco. (Foto Feadship)

Bravo Eugenia – Oceanco – Jerry Jones

De Bravo Eugenia (3418 gt) is eveneens van Oceanco en is met een lengte van 109 meter (357 voet) net een metertje korter dan de Jubilee. De Bravo was voor Oceanco het begin van het Life Design (lengthened, innovative, fuel efficient en eco-friendly). De Bravo Eugenia is een hybride jacht en vaart dieselelektrisch. Daarvoor staan in de machinekamer twee MTU diesels met een totaal vermogen van 2880 kW. Een batterypack zorgt ervoor dat het jacht emissievrij kan varen. De Bravo Eugenia is ook voorzien van een systeem voor warmteterugwinning.

Jerry Jones is eigenaar van een van de grootste sportteams van de VS. (Foto Wikipedia)
Jerry Jones is eigenaar van een van de grootste sportteams van de VS. (Foto Wikipedia)

De Bravo Eugenia is van Jerry Jones, de steenrijke Amerikaan met een vermogen van 10,8 miljard dollar. Hij is in de Verenigde Staten vooral bekend als de eigenaar van de Dallas Cowboys, het grootste American football-team. Jones heeft zijn geld verdiend in de olie-industrie. Eind jaren ‘80 nam hij de Dallas Cowboys onder zijn hoede, waarna ze drie keer kampioen werden. De Bravo Eugenia kwam laatst in beeld toen Jones vanaf zijn superjacht online aanwezig was bij een groot evenement binnen de American football-competitie.

De Bravo Eugenia. (Foto Oceanco)
De Bravo Eugenia. (Foto Oceanco)

Symphony – Feadship – Bernard Arnault

De Symphony van Feadship was in 2015 het eerste superjacht van de scheepsbouwer langer dan 100 meter. De Symphony heeft plaats voor 20 gasten. In de machinekamer staan vier MTU 16V 4000 M73 diesels van elk 2560 kW. Die geven het schip een snelheid van zo’n 22 knopen. Voor de eigenaar ontbreekt vrijwel niets op dit het schip. Hij heeft een van de zes dekken helemaal voor zich alleen met een grote hut met twee badkamers, kleedkamers, een sauna, terras met jacuzzi, privékantoor, studeerkamer,  lounge en een ruim achterdek met een eettafel voor 20 personen. Het zwembad op het hoofddek heeft een waterval.

Bernard Arnault is de rijkste man van Europa. (Foto Twitter/LVMH)
Bernard Arnault is de rijkste man van Europa. (Foto Twitter/LVMH)

Eigenaar Bernard Arnault is de rijkste man van Europa. De Fransman heeft een geschat vermogen van 196 miljard dollar. Arnault is oprichter van het Louis Vuitton Moët Hennessy, een conglomeraat dat bestaat uit diverse luxe merken. Waaronder de kledingmerken Louis Vuitton en Dior, de champagne van Moët & Chandon, maar ook het Nederlandse Royal van Lent Shipyard.

De Symphony is gebouwd door Feadship en was destijds het eerste schip van Feadship boven de 100 meter. (Foto Feadship)
De Symphony is gebouwd door Feadship en was destijds het eerste schip van Feadship boven de 100 meter. (Foto Feadship)

Lees ook:

Met twee superjachten tegelijk door Gouda

Meyer Werft presenteert 150 meter lang superjacht One 50