Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Betalen voor afval roept emotie op’

ROTTERDAM

Betalen voor afval langs de rijksvaarwegen. Veel schippers doen het met frisse tegenzin. De meeste schippers hebben al een huis aan de wal en op de snelweg hoef je toch ook niet te betalen voor afval, zijn veelgehoorde argumenten. Coördinator van het Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV, internationaal ook wel CDNI genoemd) Hylke Steensma van Rijkswaterstaat snapt de emoties. ‘In het verdrag is afgesproken dat de vervuiler betaalt.’ (Geen abonnee en u wilt dit artikel toch lezen? Klik dan hier.)

1 / 2
Hylke Steensma: ‘Schippers kunnen ook zelf afspraken maken over hun afval.’ (Foto’s RWS)

Hylke Steensma: ‘Schippers kunnen ook zelf afspraken maken over hun afval.’ (Foto’s RWS)

‘Dit is onderdeel van een breder SAV en streeft naar gelijke regels voor alle schippers in Noord-West Europa.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(René Quist)

Reacties (15)
 • B. Pasma

  frans tichelaar, je bent te dom om te poepen. Een schip heeft geen vast adres, net als een vrachtwagen of auto. waar laat je het vuil als je onderweg bent op de snelweg? juist, in de prullenbakken langs de snelwegen! je bent echt een idioot om te denken dat schippers thuis hun containers thuis altijd leeg hebben staan!

 • leoverburg

  Het is natuurlijk een heel dom idee van mij omdat het veel te simpel is …… gewoon iedere burger (vanaf geboorte tot dood) een vast bedrag per maand laten betalen en daarvan de afgifte van huisvuil laten betalen. Weg met alle aparte regeltjes die iedere gemeente zelf verzint …. speciale zakken kopen, pasjes voor ondergrondse containers, abonnement voor afgifte van een paar zakken, enz ….. Het systeem is dan wel zo eerlijk. Het overgrote gedeelte van de schippers betalen thuis ook voor hun afval, of ze er nu zijn of niet, en een mens kan maar op één locatie tegelijk afval maken. Ook is dan de beroepsdiscrimatie verdwenen. Wij moeten een abbo afsluiten maar een vrachtwagenchauffeur kan wel zijn afval langs de snelweg weggooien. Maar helaas is mijn idee natuurlijk veel te simpel 🙁

 • tineb

  Waar blijft de uitleg waarom op de rijksweg het vuil zonder kosten afgegeven kan worden?

 • daisy

  @Seuter, ik ga mee in uw redenering als ik al mijn aankopen bij bakker, slager, supermarkt, slijter, kortom ALLE uitgave voor mijn HUISHOUDEN ( huisvuil weet u nog) mag aftrekken en de btw terug vorderen.
  Mij lukt dat niet, dus heb ik huisvuil.

  G.M. Noldes

 • Seuter

  @daisy -> Tja, huisvuil of bedrijfsafval. Maar een schipper (en ondernemer in het algemeen) wil wel van twee walletjes eten. Het afval zou huisvuil zijn, maar als het voedsel/materiaal ingekocht wordt is ineens alles voor de zaak. Eten is kantinekosten voor het personeel, de koelkast is zakelijk, de extra laptop voor de schoolgaande kinderen is zakelijk, de tv is zakelijk, allemaal voor belastingaftrek en btw-teruggave. En als er dan zakelijk afval is, is het ineens huisvuil….???
  Als men een privé laptop (of koelkast of wat dan ook) zakelijk boekt en hij gaat na anderhalf jaar kapot, claimt men 2 jaar garantie te hebben, volgens de…. juist, consumentenwet. Maar zakelijk gekocht valt hij niet onder de consumentenwet.
  Altijd van twee kanten het beste willen hebben is niet eerlijk.

 • Frans Tichelaar

  Een schip is een bedrijf, het bedrijfsleven aan de wal betaald ook voor hun afval en het is zeer kortzichtig om te zeggen ik betaal thuis ook al want de werknemers bij een bedrijf betalen thuis ook. Neem aanders je troep mee naar huis en gooi het daar bij je betaalde afval maar de boel overboord gooien is gewoon crimineel gedrag in deze tijd en ik hoop dan ook dat bepaalde diensten meelezen en de namen noteren.

 • nosceorbis

  Geachte heer Steensma,

  U schrijft dat u de emotie snapt, maar ik vermoed dat u helemaal niet snapt wat er speelt. Hoe verklaart u dat u namens de Nederlandse staat de bepalingen van het CDNI verdrag achteloos en straffeloos overtreed. Laat ik u eens meenemen naar artikel 7 lid 1 van het VERDRAG
  INZAKE DE VERZAMELING, AFGIFTE EN INNAME VAN AFVAL
  IN DE RIJN- EN BINNENVAART:

  Artikel 7
  Financiering van de inname en verwijdering van overig scheepsbedrijfsafval

  (1) In havens, bij overslaginstallaties alsmede bij ligplaatsen en sluizen worden voor de
  inname en verwijdering van huisvuil geen aparte heffingen geheven.

  Daarnaast is verderop in de Uitvoeringsregeling volgende te lezen:

  Artikel 8.02
  Verplichtingen van de Verdragsluitende Staten

  (1) De Verdragsluitende Staten zijn verplicht ontvangstinrichtingen voor huisvuil ter
  beschikking te stellen of ter beschikking te laten stellen:

  a) bij de overslaginstallaties of in havens,
  b) aan de aanlegplaatsen voor passagiersschepen voor de daar aanleggende
  passagiersschepen,
  c) bij bepaalde ligplaatsen en sluizen voor de doorgaande scheepvaart.

  Ik heb er persoonlijk geen moeite mee om voor mijn huishoudelijk afval te betalen. Maar dan moeten de kosten niet exorbitant hoog zijn in vergelijk met een huis aan de wal en moet deze bijdrage gelden voor de het gehele verdragsluitende gebied. Heb geen zin om voor dezelfde vuilniszak in elk verdragsluitende gebied opnieuw te moeten betalen.

  Tot die tijd: open de containers en houd u aan het verdrag!

 • DirkSteenstra

  Toen het gratis afgeven van huisvuil werd opgeheven, heeft Erik van Toor er als toenmalige directeur van BLN er enorm veel tijd in gestoken om dit alles in goede banen te leiden voor de schippers.
  Het heeft niet mogen baten, Erik zei hier toen over dat hij zeer onbeschoft te woord werd gestaan door de topambtenaren en dat er totaal geen begrip was voor de schippers dan alleen dat ze een betaal abonnement moesten aanschaffen of hun afval op een andere manier zien kwijt te raken.
  Ik ben daar toen zeer boos over geweest en heb gezegd dat ik het dan op mijn manier ging doen want RWS heeft zelf deze suggestie gedaan dus, tot op de dag van vandaag gooi ik mijn afval wat zinkt en verteerd, overboord. Dat komt RWS vanzelf weer tegen als ze gaan baggeren. De lege flessen en plastic gaan naar de wal want dat is gratis.

 • DirkSteenstra

  Toen

 • M.L. Kroezen

  Pasma….er is geen noodzaak. Neem het dan mee naar huis oid.

 • daisy

  Stond er in dat cdni verdrag ook niet dat huisvuil NIET belast mocht worden??
  Daarom heet huisvuil tegenwoordig “bedrijfsafval” in de binnenvaart?

 • rienkabrahamse

  Wat wel bijzonder is, zodra je met je plezierboot klein vaaarwater op gaat, dat alles daar goed geregeld is. Voldoende mogelijkheden om huisvuil weg te gooien. En daar hoef je dan niets voor te betalen.

 • auroraspits

  Het SAV geldt namelijk ook in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland.

  Ja lekker bijdehand maar in geen 1 van die landen moet er betaald worden voor je vuilnis . Alleen in Nederland moet dat. Belachelijk is het. En het geeft een hoop meer milieuvervuiling. Zelf ben ik geen persoon die zijn vuinis overboord gooit maar het komt vaker voor . Is dat het allemaal waard ??

 • J. Zwaan

  Meneer Pasma,
  Dat is wel het domste wat je kunt doen je afval overboord gooien.

 • B. Pasma

  Tja, zelfs als je moet betalen kom je op bepaalde trajecten geen containers tegen. Het spijt me zeer maar ik gooi uit noodzaak veel overboord. Eigen schuld dikke bult.🖕

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook