Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

‘Dit meissie heb ook honger’

SCHIEDAM

De faciliteiten voor grootscheeps personenvervoer hadden de schippers niet. Toch speelde de binnenvaart tijdens de Hongerwinter van 1944-’45 een cruciale rol in het vervoer van ondervoede kinderen (‘bleekneusjes’) naar voedselrijke gebieden in Nederland. Caroline Nieuwendijk beschrijft in haar onlangs verschenen boek ‘Dit meissie heb ook honger’ hoe schippers dat, ondanks vele gevaren, voor elkaar kregen.

1 / 1
Het sleepschip de Cornelia tjokvol met kinderen als eerste lengte achter de sleepboot op het Noordhollandsch Kanaal onderweg naar Alkmaar. Deze foto is genomen in de zomer van 1945. (Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

Het sleepschip de Cornelia tjokvol met kinderen als eerste lengte achter de sleepboot op het Noordhollandsch Kanaal onderweg naar Alkmaar. Deze foto is genomen in de zomer van 1945. (Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook