Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Overal waar u vaart: Gevecht om lig- en autoafzetplaatsen

Zwijndrecht

2018 zal de boeken ingaan als een jaar met een prachtige zomer, maar ook als het jaar waarin voor de binnenvaart de droogte kenmerkend was. In mijn loopbaan herinner ik mij geen periode waarin het water lager was dan afgelopen jaar. De peilschaal van Kaub dook onder de 30 centimeter. Nog nooit kregen wij dan ook zoveel telefoontjes van de pers en verzoeken om toch vooral een ‘stukje te mogen meevaren met zo’n binnenvaartschip’.

LenyDoor Leny van Toorenburg, Beleidsadviseur Nautisch Technisch & Infra, 078-7820565
De binnenvaart was veelvuldig in het nieuws en ondanks alles konden wij de binnenvaart toch meestal op een positieve wijze in de media brengen. Graag willen wij alle mensen die hieraan hebben meegewerkt hartelijk danken voor hun bijdrage. Het is immers geen sinecure om bij dat lage water ook nog even de haven van IJzendoorn in te schieten om daar ‘alweer’ een journalist aan boord te laten en die tijdens de vaart ook nog even uit te leggen waarom het spannend is om de IJssel af te varen bij een waterstand van 1,40 meter. U deed het veelvuldig, nogmaals dank.

Keulen
Een andere kwestie was natuurlijk het verdwijnen van de ligplaatsen in Keulen. In februari kwam er een mededeling dat die ligplaatsen met onmiddellijke ingang buiten gebruik werden gesteld. De reden zou zijn dat er op twee plaatsen schade aan de muur zou zijn ontstaan. Een van de daders was achterhaald, de andere niet en dus werd de kade verboden gebied voor de binnenvaart. U kent het vervolg, diverse gesprekken in Bonn, met HGK in Keulen, de stad Keulen, de nieuw opgerichte organisatie EvDB die de zaak kracht bijzette door op gepaste tijden iedereen te verrassen met een toeterconcert et cetera. Het heeft ons al heel wat tijd gekost en vele kilometers om weer een bijeenkomst bij te wonen, maar alles voor de goede zaak. Er zal echt nog wel wat water door de Rijn moeten vloeien voor het zover is, maar uiteindelijk krijgen we (mooiere) ligplaatsen terug. In de tussentijd mogen lege schepen en schepen tot 1200 ton tot 9,50 meter breed weer aan de muur van de Rheinauhäfen vastmaken.

Mainz
Ligplaatsen blijven een probleem, of liever gezegd, het gebrek aan ligplaatsen. Waar ik over ligplaatsen spreek, kunt u meestal ook in één adem autoafzetplaatsen lezen. Na Keulen, of eigenlijk al ver voor Keulen, kennen we natuurlijk dezelfde problemen in Mainz. In Mainz zijn de huizen bijna in de rivier gebouwd, dat belooft niet veel goeds. De burgemeester van Mainz en ook de WSA houden nog steeds vast aan hun belofte dat de ligplaatsen voor de binnenvaart terugkomen. Natuurlijk houden wij daar ook aan vast. Daar of elders, een volwaardig alternatief voor de verdwenen ligplaatsen is de inzet!

Walstroom
Begin november waren wij bij de workshop over ligplaatsen in Wenen. Op initiatief van de CCR was door ViaDonau een ligplaats-workshop georganiseerd. Hierin gaven Nederland, Duitsland en de diverse Donaulanden uitleg over wat er op het gebied van ligplaatsen is geregeld binnen deze landen. Opvallend was, dat ligplaatsen in stedelijke gebieden niet kunnen zonder walstroom. Natuurlijk zijn luidruchtige generatoren al lang verleden tijd, maar alleen met walstroom kunnen bewoners worden overtuigd en ligplaatsen in stedelijke gebieden gewaarborgd blijven. En ja, het sjouwen met zware kabels voor de aansluiting op walstroom is geen pretje, toch lijkt dit de enige mogelijkheid die ligplaatsen te behouden.

BLIS
Graag wil ik deze column eindigen met een positieve noot. De minister heeft geld vrijgemaakt voor de uitrol van BLIS over alle ligplaatsen (Rijk, Provinciaal, gemeentelijk en privaat) op de vaarwegen. Het is de bedoeling dat in het eerste kwartaal van 2019 het systeem in zijn volledigheid wordt benut via www.blauwegolfverbindend.nl. Het streven is om alle informatie beschikbaar te stellen in de app(s). Dat maakt het in elk geval een stuk gemakkelijker om de door u gewenste ligplaats te vinden. De bezetting is natuurlijk nog een tweede, maar het begin is er in elk geval. 

Ik wil graag afsluiten met u een bijzonder goed 2019 te wensen voor u en uw gezin en, voor ons allen met de wens voor voldoende lig- en auto afzetplaatsen langs de rivieren die u bevaart!
Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook