Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

North Sea Port goed voor 128 miljoen ton scheepslading

SAS VAN GENT

North Sea Port heeft een recordjaar achter de rug met een groei van 5,5% naar een overslagtotaal uit zee- en binnenvaartschepen van 128,3 miljoen ton.

De groei deed zich volgens het havenbedrijf van Gent, Terneuzen en Vlissingen, in bijna alle segmenten voor. Voor het eerst werd via de zeevaart meer dan 70 miljoen ton behandeld. In 2017 bleef de teller nog steken op 66,6 miljoen ton. Een jaar na de start als fusiehaven handhaaft North Sea Port (NSP) naar eigen zeggen haar positie als bulkhaven en specialist in stukgoed.
Bijna de helft van de goederenoverslag via zeevaart is droge bulk. Die steeg naar 32,8 miljoen ton (+4,6%). Een sterke bouwmarkt zorgde voor meer overslag van zand, grind en bouwmaterialen. De kolenoverslag - vooral voor de procesindustrie - steeg licht. Verder gingen landbouwproducten erop vooruit.
De overslag van natte bulk steeg naar 20,5 miljoen ton (+6,3%), wat vooral te danken was aan een sterke groei van de (petro)chemische sector en biodiesel. De overslag van conventioneel stukgoed kwam uit op 11,8 miljoen ton (+4,5%).
Een groei van maar liefst 61% liet de containeroverslag via de zeevaart zien met een totaal van 1,7 miljoen ton. Dit is te danken aan nieuwe diensten en een toename van koelcontainers. Alleen de RoRo-sector liet een daling zien naar 3,5 miljoen ton (-3,4%).

Binnenvaart
Ook voor de binnenvaart in de NSP-havens was 2018 een recordjaar. De aan- en afvoer met binnenvaartschepen nam toe tot 58 miljoen ton (+2,5%).
Met een overslag via zeevaart van 70,3 miljoen ton en via binnenvaart van 58 miljoen ton boekte NSP in 2018 een totale overslag van 128,3 miljoen ton. Daar kan nog 10 tot 12 miljoen ton overslag via pijpleidingen worden bijgeteld.

Marktaandelen
North Sea Port richt zich zowel op Europese kustvaart als op trans-Atlantisch goederenverkeer. Volgens de verdeling van de maritieme overslag in continenten neemt Europa 61% in. De vaargebieden Zuid- en Noord-Amerika staan voor respectievelijk 16% en 14%. Afrika neemt 4% in, Azië 3% en tenslotte Oceanië 2%. Dit is gelijkaardig in vergelijking met 2017.
Met een stijgende goederenoverslag in haast alle segmenten en een recordjaar is North Sea Port voor 2019 licht optimistisch. ‘De haven kent weliswaar nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden, maar de Brexit en een krimpende economische groei zetten aan tot voorzichtigheid. Daarnaast neemt, zoals verwacht, sedert medio 2018 de groei van de goederenoverslag lichtjes af.’ (PN)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook