Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Lading uit Dandia verpest drinkwater Antwerpen

ANTWERPEN

Het kraanwater stinkt in grote delen van de stad Antwerpen en de omliggende gemeenten. Dat is nog een gevolg van het zinken op 13 november vorig jaar van het met 800 kunstmest geladen binnenvaartschip Dandia op het Albertkanaal.

Het schip en de lading zijn intussen geborgen. Maar de kunstmest in het water was de ideale voeding voor de microalg cryptomonas, die sindsdien sterk is toegenomen en nu zorgt voor geurhinder in het leidingwater dat de waterleidingmaatschappij Water-link uit het Albertkanaal haalt.
 
CEO Franky Cosaert van Water-link geeft toe dat het kraanwater in het Antwerpse ruikt en vreemd smaakt, maar verzekert ook dat het onschadelijk is voor de gezondheid en perfect drinkbaar.
Nog nooit in de laatste 30 jaar werd zo’n massa microalgen vastgesteld in het oppervlaktewater op het Albertkanaal. Cosaert: ‘We zien stroomopwaarts van de plaats van de aanvaring en waar het schip zonk, een veel lagere concentratie microalgen dan stroomafwaarts. De huidige zachte temperaturen gecombineerd met de meststoffen in het kanaal zorgen voor de ideale omstandigheden voor de alg om te groeien.’
 
Water-link merkte tijdens het nieuwjaarsweekend al verhoogde concentraties microalgen op, maar in de loop van de week zijn die exponentieel gestegen en er kwamen dan ook heel wat klachten binnen over stinkend drinkwater. De klachten komen vooral uit de Antwerpse wijken Zuid, Centrum en Linkeroever, de Antwerpse districten Wilrijk, Hoboken, Berchem en Borgerhout en uit de randgemeenten Edegem, Hove, Mortsel, Kontich, Boechout en Zwijndrecht. 
 
Bij Water-link worden nu gezocht naar een geschikte manier om het probleem op te lossen. ‘Als het de komende dagen eens goed zou vriezen, lost het probleem zichzelf op. Maar daar ziet niet naar uit. De zuiveringsinstallaties kunnen de algen wel neutraliseren, maar kunnen ze niet verwijderen uit het water. Ze sterven dus af en zorgen voor geur- en kleurverschillen. Maar het kan absoluut geen kwaad om het water te drinken.’ (JG)
Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook