Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Rijkswaterstaat wijst alle varianten Amsterdamse IJ-brug af

AMSTERDAM

Rijkswaterstaat wijst de plannen van het Amsterdamse stadsbestuur voor een fiets- en voetgangersbrug over het IJ categorisch af. Dat blijkt uit een brief van de dienst aan de gemeente die in handen is van De Telegraaf. De werkgroep Het Open IJ hoopt de Amsterdamse gemeenteraad zover te krijgen dat die volledig afziet van plannen voor IJ-bruggen.

Volgens RWS leveren de zes voorgestelde varianten van een Java-brug onveilige nautische situaties op voor het drukke scheepvaartverkeer op het IJ. De afwijzing is een grote streep door de rekening van het stadsbestuur om binnen enkele jaren een oeververbinding te hebben tussen het centrum en Amsterdam Noord.

Tunnel
Onduidelijk is nog of het college nu opdracht geeft voor een nieuw brugontwerp of toch gaat kijken naar een tunnel onder het IJ. Eerder werd een tunnelvariant als ‘sociaal onveilig' afgewezen, ofschoon het stadsbestuur in een later stadium de bouw van een tunnel nog wel op kosten en technische haalbaarheid wil bestuderen, na de aanleg van een Java-brug en eventueel een tweede oeververbinding.

Rijkswaterstaat stelt dat ‘geen van de varianten van de Java-brug nautisch veilig zijn in te passen volgens de geldende kaders en richtlijnen'. De bezwaren van de dienst richten zich onder andere op het kruisend scheepvaartverkeer tussen de beroepsvaart en de recreatievaart en het inpassen van wachtplaatsen voor schepen die moeten wachten tot de brug open gaat', aldus een woordvoerder van RWS tegenover het dagblad.

Voorkeur
Ondernemersvereniging Oram en Havenbedrijf Amsterdam hebben eerder een grote voorkeur uitgesproken voor een tunnel onder het IJ. Daardoor zou het scheepvaartverkeer niet worden gehinderd. Een bonus van die laatste variant is ook dat er geen technische noodzaak is om de passagiersterminal uit het centrum van de hoofdstad te verplaatsen.

Spoeddebat
De Amsterdamse raadscommissie ruimtelijke ordening houdt woensdag 21 november een spoeddebat over de nieuwe situatie rond de IJ-bruggen. Geïnteresseerden kunnen daarbij na aanmelding gebruik maken van de inspraakmogelijkheid. Dat is voor het eerst, meldt de werkgroep Het Open IJ op www.hetopenij.nl.

‘Voor ons als betrokken bewoners is het van groot belang dat wij nu wel ons zegje mogen doen. De ambtelijke werkgroep Brug over het IJ heeft niets, maar dan ook niets met onze commentaren, opmerkingen en aanbevelingen gedaan', zegt Maxim Gortworst, bewoner van het Java-eiland en lid van Het Open IJ.

‘Verschillende belangengroepen willen in de Stopera in gaan spreken en hun zienswijze geven. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad alsnog bakzeil haalt en dus voor een ander alternatief gaat kiezen.' Gortworst hoopt eigenlijk op medesupport van binnenvaartschippers die de 21e rond 13:30/13:45 op het IJ varen en met hun scheepshoorns laten horen dat Amsterdam de plannen voor bruggen over het IJ moet laten varen.
(NT / DvdM)

 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook