Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Deventer maakt geen haast voor gedupeerde bedrijven

DEVENTER

De gemeente Deventer is er nog steeds niet in geslaagd een compensatieregeling te treffen voor de bedrijven die zijn gedupeerd doordat de havensluis van Deventer al drie maanden is gestremd. Het overslagbedrijf DOK meldt intussen een omzetverlies van een half miljoen euro te hebben geleden.

1 / 1
De Deventer Overslag Kombinatie (DOK) heeft in drie maanden tijd slechts één schip voor de wal gehad en dreigt failliet te gaan. (Foto DOK)

De Deventer Overslag Kombinatie (DOK) heeft in drie maanden tijd slechts één schip voor de wal gehad en dreigt failliet te gaan. (Foto DOK)

  • Na drie maanden nog geen zicht op vergoeding sluisschade

  • ‘Ingewikkelde kwestie waar wij tijd voor nemen'

Door Patrick Naaraat en Marja de Vet
De stremming van de Prins Bernhardsluis in Deventer duurt nu bijna drie maanden. De eerste maand lagen er ook vijf schepen vast achter de sluis, die dicht moest blijven vanwege de extreem lage waterstand in de IJssel. De deuren zouden niet bestand zijn tegen het grote waterstandsverschil tussen de haven en de rivier. De schepen konden uiteindelijk via een noodschutting de haven verlaten. 

Maar het waterpeil bleef ook daarna te laag om de sluis te bedienen en dat is nog steeds zo. De Deventer Overslag Kombinatie (DOK) heeft sinds 6 augustus, de dag dat de sluis werd gestremd, slechts één schip voor de wal gehad. Sindsdien ligt de handel stil. ‘De andere bedrijven achter de sluis zijn meer productiebedrijven, wij doen alleen op- en overslag over water', zegt directeur Titus Swartjes. Hij raamt zijn omzetverlies intussen op bijna een half miljoen euro.

Swartjes vroeg onlangs voor de tweede keer in zes weken arbeidstijdverkorting aan voor zijn personeel. Het bedrijf is begin september wel begonnen met de al geplande uitbreiding van de opslagcapaciteit met 3000 ton tot een totaal van 10.000 ton.

Het eind van het laagwater is voorlopig ook nog niet in zicht. Dinsdag stond het peil bij Deventer op NAP+0,57 centimeter. De regen van deze week is onvoldoende om het IJsselpeil te verhogen tot NAP+1,06 meter, het minimaal vereiste peil voor een schutting.

De gemeente hoopt eind dit jaar meer duidelijkheid te kunnen geven over de mogelijkheden de sluisdeuren te versterken, zodat er voortaan ook bij lage waterstanden kan worden geschut. Ingenieursbureau Sweco voert het onderzoek daarnaar uit.

Compensatie
De gedupeerde walbedrijven en binnenvaartondernemingen hopen nog altijd op een schadevergoeding van de gemeente Deventer. Verschillende brancheorganisaties, waaronder Evofenedex, BLN en CBRB, hebben daarbij namens de bedrijven nadrukkelijk gewezen op de zogenoemde Nadeelcompensatieregeling van het Rijk. Die regelt dat bedrijven die onevenredig worden geraakt door haperende infrastructuur in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken presenteerde hieromtrent recent nog een nieuwe handleiding. De juristen van de gemeente Deventer rapporteerden echter dat ‘de nieuwe handleiding de behandeling van de kwestie niet verandert'.

Intussen wil de gemeente er niet meer over kwijt dan de mededeling dat ‘binnenkort'  een besluit over financiële compensatie voor scheepseigenaren en bedrijven wordt genomen. ‘De voorlopige bevindingen van onze juristen en onze verzekeraar zijn besproken met de wethouder', zegt gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman. ‘Op basis daarvan volgt een voorstel. Maar mogelijk wil de wethouder - of later het college - op onderdelen een nader onderzoek. Het is en blijft een ingewikkelde kwestie die zorgvuldig tot een einde moet worden gebracht. Wij nemen daar de tijd voor.'

Reacties (1)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  • J H Boerman

    is er ooit wel eens een snelle beslissing geweest vanuit het rijk of gemeentes,als het waarschijnlijk nadelig uit gaat pakken voor hen zelf.

Lees ook