Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Heijmans en provincie bouwen Wilhelminasluis Zaandam eind 2020 af

ZAANDAM

De provincie Noord-Holland en aannemer Heijmans hebben een intentieovereenkomst gesloten voor het gezamenlijk afbouwen van de Wilhelminasluis in Zaandam. Eind 2020 moet het project klaar zijn, twee jaar later dan oorspronkelijk gepland.

Partijen hebben nadere afspraken gemaakt over de verdere planning en uitvoering van het project, melden ze woensdag 31 oktober in een gezamenlijk persbericht. Naar verwachting worden de werkzaamheden aan de sluis in februari 2019 hervat.

Tientallen miljoenen
Door de forse vertraging zijn bedrijven die in de regio gebruik maken van binnenvaart geconfronteerd met een schade die in de tientallen miljoenen loopt, reageert Evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven. ‘Daarom is het goed nieuws dat er nu eindelijk zicht is op een vlotte afronding van het project.'

De verwachting is dat bedrijven in de loop van 2020 kunnen profiteren van de voordelen van de nieuwe sluis, zoals het kunnen varen met grotere schepen en een betere bediening. Evofenedex zegt in te zetten op een zo snel mogelijke herstart van de bouw en daadwerkelijke afronding in 2020. ‘Verdere vertraging is niet acceptabel, zeker gezien het feit dat bedrijven al ruim twee jaar langer hinder ondervinden dan was gepland.' 

Verschil van inzicht
Over de technische uitvoering en planning van het project ontstond in 2014 verschil van inzicht. Nadat onderlinge gesprekken over onder meer ontwerp, voortgang en de bijbehorende kosten niet tot het gewenste resultaat leidden, werd besloten de kwestie voor te leggen aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Die kende Heijmans een vergoeding toe van 8 miljoen euro, lager dan de claim. De aannemer nam een additioneel verlies van 5 miljoen euro en zegt daarmee binnen de eerder gestelde bandbreedte te blijven.
Met deze intentieovereenkomst geven partijen invulling aan de einduitspraak die de Raad deed op 20 juni 2018. (DvdM)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook