Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Antwerpen een van meest vervuilde regio's ter wereld

AMSTERDAM

De regio Antwerpen behoort tot de meest door NO2 (stikstofoxide) vervuilde plaatsen ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

1 / 1
Satellietmetingen laten in rood zien waar zich de hoogste stikstofoxideconcentraties bevinden. (Screenshot)

Satellietmetingen laten in rood zien waar zich de hoogste stikstofoxideconcentraties bevinden. (Screenshot)

De milieuorganisatie analyseerde de openbare data van de Sentinel 5P satelliet van de European Space Agency die tussen 1 juni en 31 augustus dit jaar werden verzameld. Daaruit komt naar voren dat de stad en de haven van Antwerpen tot de 50 meest vervuilde plaatsen ter wereld behoren waar het NO2 betreft. Antwerpen deelt deze twijfelachtige eer met bijvoorbeeld Mexico-City, Los Angeles en industriële regio's in China. Ook in het Ruhrgebied werden de zwaarste NO2-waardes ter wereld gemeten. Rotterdam en Amsterdam zijn ook vervuild, maar in duidelijk mindere mate dan Antwerpen en bijvoorbeeld Duisburg en Keulen.

Greenpeace zegt dat de vervuiling in Antwerpen voor een deel is te wijten aan de industriële activiteiten in de haven. ‘Maar de hoge concentraties stikstofdioxide boven grote delen van ons land zijn ook te verklaren door het grote aantal dieselwagens en ons dichte wegennetwerk', zegt Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit bij Greenpeace. Burgemeester Bart de Wever van Antwerpen zegt niet verbaasd te zijn. ‘We zijn een industrieel complex en een havencomplex. 150.000 mensen verdienen hier hun brood. Daarvoor betaal je een zekere prijs, zei hij tegen VTM Nieuws. (BO)

Reacties (1)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  • A Haaima

    Daarvoor betaal je een zekere prijs, zei hij tegen VTM Nieuws.
    Wat is dan die prijs meneer de Wever?
    behalve dat ons schip iedere morgen zwart is alsof we juist kolen hebben geladen, zal de gezondheid van de mens toch zeker aangetast zijn.

Lees ook