Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Vijfde kolk Brunsbüttel veel later en duurder

BRUNSBÜTTEL

De bouw van de vijfde sluiskolk in het Noord-Oostzeekanaal in Brunsbüttel gaat veel langer duren dan gepland en wordt veel duurder.

Oorspronkelijk zou de 330 meter lange nieuwe kolk in 2021 worden opgeleverd en 485 miljoen euro kosten. De oplevering wordt volgens de laatste berichten 2024 en er moet nog eens 260 miljoen bij.

Dat melden Duitse media, waaronder het Flensburger Tagesblatt. Intussen heeft de Duitse rekenkamer scherpe kritiek geuit op de gang van zaken. De oorzaken van de vertraging en de kostenoverschrijding zijn divers. Onenigheid tussen de aannemerscombinatie en de waterwegen en scheepvaartautoriteiten, niet voorziene kosten voor het opruimen van munitie in en om de bouwput en aanpassingen aan de verankeringen van de sluiswanden en sluisvloer vanwege ‘moeilijke bouwgrond' worden als oorzaken genoemd.

De rekenkamer gaat in haar kritiek zover dat ze zich afvraagt  ‘of het ministerie van Verkeer überhaupt wel in staat is dergelijke bouwprojecten aan te sturen'.

De nieuwe (vijfde) sluiskolk in Brunsbüttel is bedoeld als ‘bypass' voor de huidige grote sluis die twee sluiskolken heeft die 20 meter korter zijn. De oude sluis is op alle fronten, betonwerk, staalwerk, machines en elektrische installatie, dringend aan renovatie toe. Daarvoor moet de sluis een aantal jaren buiten gebruik worden gesteld. De vijfde kolk wordt gebouwd tussen de grote en kleine sluis.

Voordat werd besloten tot de bouw van de nieuwe sluiskolk, die nu in aanbouw is,  werden vele varianten doorgerekend. Het ministerie gaf uiteindelijk in 2007 toestemming om met de voorbereiding voor de bouw te beginnen. In 2014 was het zover en kreeg aannemerscombinatie Wayss und Freitag Ingenieurbau uit Hamburg, Wayss und Freitag Tiefbau uit Düsseldorff en BAM Civiel uit Gouda, de opdracht om de kolk voor circa 500 miljoen aan te leggen. De nieuwe sluis wordt net zo breed als de oude, zodat straks de aanwezige reservedeuren op elke plek in het complex kunnen worden gebruikt. (WdN)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook