Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Wie herkent het vaarwater?

HOORN

Het Westfries Museum in Hoorn roept de hulp in van Schuttevaer-lezers met historische kennis van vaarwegen. Het museum heeft een schilderij in bezit, waarvan niet bekend is waar het is geschilderd. De vraag is dus wie het vaarwater herkent. En dat zal niet meevallen, want het werk werd rond 1850 geschilderd.

1 / 1
Sinds 1850 is de wereld sterk veranderd, maar er is een kans dat het witte kerkje, of misschien zelfs de molens nog bestaan en varenden de locatie herkennen. (Foto Westfries Museum)

Sinds 1850 is de wereld sterk veranderd, maar er is een kans dat het witte kerkje, of misschien zelfs de molens nog bestaan en varenden de locatie herkennen. (Foto Westfries Museum)

  • Westfries Museum roept hulp in van Schuttevaer-lezers

  • Uit de verzameling van Le Cocq d'Armandville

Door Patrick Naaraat
Het schilderij toont een rivierlandschap met op het water een raderboot en in de verte een zeilschip. Op de voorgrond een soort betonning die je tegenwoordig ook niet meer aantreft. Op de oever een opvallend wit kerkje en witte huisjes. Er is een kans dat het kerkje nog bestaat en varenden het herkennen. Vandaar dat het museum een beroep op u doet.

Het museum deed al onderzoek naar het schilderij van Johan Hendrik Weissenbruch (1824-1903) met als titel Rivieraanzicht met raderboot, dat recent uit een legaat werd verkregen. Zo zou het tussen 1839 en 1850 zijn geschilderd. Weissenbruch studeerde namelijk in 1839 af en het museum liet zich informeren dat er na 1850 geen raderboten meer op de Nederlandse wateren voeren.

Weissenbruch werd geboren in Den Haag en overleed er ook. Hij wordt gerekend tot de bekende groep schilders van de Haagse School. Die staan erom bekend dat ze veelal in de open lucht en realistisch schilderden. Voor zover bekend schilderde Weissenbruch vooral in Den Haag en Scheveningen, maar hij heeft ook gewerkt in Nieuwkoop/Noorden (Groene Hart), Haarlem en is op studiereis geweest naar Barbizon nabij Parijs. Toch is het is ook mogelijk dat het geheimzinnige schilderij aan zijn fantasie is ontsproten. Wie het weet mag het zeggen.

Tentoonstelling
Het schilderij is een van de honderden kunstvoorwerpen die kunstverzamelaar Frans le Cocq d'Armandville het museum in 2017, samen met 1,7 miljoen euro, naliet. Het kunstwerk maakt tussen 10 juni en 1 oktober dit jaar deel uit van de tentoonstelling Lage Landen in Hoorn. ‘Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van 40 parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met een tiental recente aanwinsten uit de eigen collectie', zegt woordvoerder Christa van Hees.

De expositie toont schilderijen uit de 17de tot en met de 20ste eeuw. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.

Wie antwoord heeft op de prangende vraag van het museum gelieve contact op te nemen met Christa van Hees, 0651-339361 of per mail: c.van.hees@hoorn.nl

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook