Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Hamburg overweegt containermetro

HAMBURG

Hamburg Port Authority, exploitant van de Hamburgse haven, laat de mogelijkheden onderzoeken voor een nieuwe Köhlbrandbrücke of de bouw van een tunnel op de plaats van de brug. Een van de ideeën is een tunnel met onder de rijbanen een ‘containermetro'.

De resultaten van de haalbaarheidsstudie worden in de tweede helft van dit jaar bekend. De Köhlbandbrücke kan nog tot 2030 mee, zij het met een aantal beperkingen. Sinds 2012 geldt een inhaalverbod voor vrachtwagens op de brug en volgens experts valt niet uit te sluiten dat er gewichtsbeperkingen moeten worden ingesteld. Mocht tot nieuwbouw van de in 1974 geopende brug worden besloten, dan zal die een 20 meter hogere doorvaart moeten krijgen om de steeds grotere containerschepen ruimte te bieden. Momenteel is de doorvaart 53 meter hoog. Bij het onderzoek naar de tunnel worden twee varianten bekeken, een boortunnel of een tunnel van afzinkbare tunneldelen. Voor de ‘containermetro' zouden zelfrijdende elektrische voertuigen worden ingezet. In de toekomst zou het ondergrondse net verschillende terminals kunnen gaan verbinden.

Intussen is in december de nieuwe dubbele Rethe basculebrug in gebruik genomen. De brug is in zijn soort de grootste van Europa. De vaargeul wordt ter plekke ook nog eens 20 meter verbreed. De oude Rethe hefbrug zal vanaf deze zomer worden gesloopt.

Een ander in het oog springend project is de in aanbouw zijnde Kattwyk spoorbrug. Die zorgt ervoor dat weg- en spoorverkeer worden gescheiden. Tot dan moet het wegverkeer circa zeven uur per etmaal wachten op treinen die de brug passeren. Momenteel wordt gewerkt aan de pijlers voor de heftorens. De hefbrug wordt 133 meter breed en moet in 2020 klaar zijn. (WdN)

 

 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook