Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Getijdepoelen in het Calandkanaal

ROTTERDAM

Om de biodiversiteit in de haven te verbeteren, heeft Havenbedrijf Rotterdam 16 getijdepoelen aangelegd langs de noordzijde van het Calandkanaal. De ruwbetonnen kuipen zijn ingebed in de oever en zo ontworpen dat water bij eb langer blijft staan.

1 / 1
Getijdepoeltjes in het Calandkanaal. (Foto Ries van Wendel de Joode)

Getijdepoeltjes in het Calandkanaal. (Foto Ries van Wendel de Joode)

Ze vormen tijdelijke poeltjes die van nature horen bij een stenige kust, maar in een moderne haven grotendeels ontbreken. ‘Deze zogenoemde ecomodules passen in het streven van het Havenbedrijf om de biodiversiteit en de vestigingsmogelijkheden van organismen te vergroten. En daarmee de visstand en de kwaliteit van het water verder te verbeteren', aldus Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf in een persbericht. Naast de getijdepoelen trof het Havenbedrijf al een reeks maatregelen. Zo neemt het deel aan het project De Groene Poort. In dit kader legt worden met materiaal dat vrijkomt bij ander werk, langsdammen aangelegd langs de zuidzijde van de Nieuwe Waterweg. In de herfst van 2017 plaatste het Havenbedrijf bij wijze van proef biohutten in het Calandkanaal; een kunstmatig gecreëerde leefomgeving voor opgroeiende vis. Bovendien worden aan de palen onder de bruggen in het Calandkanaal diverse ‘structuurverrijkende' maatregelen getroffen, zoals ‘paalhula's' en ‘getijdencups'.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook