Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Brexit leidt tot vertraging in Rotterdamse haven

DEN HAAG

De bedrijven in en rondom de haven van Rotterdam moeten er rekening mee houden dat, als gevolg van een zogenoemde harde Brexit, vertraging gaat optreden in de afhandeling van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Oorzaak is het stijgend aantal administratieve handelingen. Gevolg is dat in de toekomst mogelijk meer terminal- en kadecapaciteit in de haven nodig is. 

Volgens minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking deelt het kabinet de zorgen van president-directeur Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam over de mogelijke gevolgen voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Maar wat betreft Kaag is het aan de lokale autoriteiten en havenbeheerders om maatregelen te treffen. ‘Het bedrijfsleven is zelf verantwoordelijk voor een gedegen voorbereiding op de gevolgen van de Brexit. Het bedrijfsleven staat er echter niet alleen voor. Het kabinet zal waar mogelijk ondersteuning bieden, onder meer door het bedrijfsleven actief te informeren, ondernemers te begeleiden bij het intensiveren van de handel met derde landen om zodoende de gevolgen van de Brexit te verminderen en ondernemers te helpen de kansen van de Brexit te benutten.'

Kaag antwoordt dit op Kamervragen van de VVD'ers Bente Becker en Hayke Veldman over de gevolgen van de Brexit voor de Rotterdamse haven.

Harde Brexit
Omdat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel wil uitmaken van de interne markt en de douane-unie van de EU verandert de toekomstige handelsrelatie met de Britten ingrijpend, onder meer vanwege toenemende handelsbelemmeringen. Het bedrijfsleven dient zich volgens Kaag goed voor te bereiden op herinvoering van goederencontroles aan de grens, aanpassing van informatiesystemen en logistieke aanpassingen bij de verwerking van personen- en goederenstromen. Het kabinet is al begonnen met de werving van meer Douane-personeel.

Direct na het Britse referendum heeft de overheid het Brexitloket opgericht, te bereiken op www.brexitloket.nl. Hier kunnen bedrijven terecht met vragen over Brexit en benodigde voorbereidingen. Ook begon de overheid onlangs het platform www.hulpbijbrexit.nl. Aan dit platform zijn zowel brancheverenigingen, banken, als de rijksoverheid verbonden, om bedrijven te informeren over de praktische voorbereidingen die ze kunnen treffen. Ook wordt gewerkt aan een activatietool voor het bedrijfsleven. Hiermee kunnen zowel groot- als midden- en kleinbedrijf in kaart brengen welke voorbereidingen nodig zijn en krijgen ondernemingen tips over hoe zij zich optimaal kunnen voorbereiden. (EvH)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook