Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Snuffelapparatuur Nijmegen in actie

NIJMEGEN

Onder schippers is behoorlijk heftig gereageerd op het project van de snuffelkastjes in Nijmegen. De afgelopen week zijn de acht kastjes op de Waalkade in Nijmegen in bedrijf genomen.

1 / 1
Begin deze week konden de kastjes flink aan de bak. Zowel maandag als dinsdag lagen er meerdere Rijncruiseschepen voor de wal. Een daarvan had twee van zijn uitlaten zelfs rechtstreeks op een van de meetkastjes gericht. (Foto Bart Oosterveld)

Begin deze week konden de kastjes flink aan de bak. Zowel maandag als dinsdag lagen er meerdere Rijncruiseschepen voor de wal. Een daarvan had twee van zijn uitlaten zelfs rechtstreeks op een van de meetkastjes gericht. (Foto Bart Oosterveld)

Ze hangen om en om aan de lantaarnpalen langs de kade. Initiatiefnemer is de gemeente Nijmegen. Er wordt gemeten op fijnstof en geluid.

De gemeente zegt dat de apparatuur is afgesteld op het meten van uitstoot en geluid van schepen die langs de kade liggen. Maar schippers betwijfelen of de meting wel zuiver is, gezien de andere invloeden zoals langsrijdende brommers en bussen. Ook werd gedacht aan een 1-aprilgrap. In de Facebook-groep Schippers be like 2.0 stelt iemand zelfs voor om de meting te saboteren door de draden van de installatie door te knippen. Bij gemeente zijn nog geen reacties binnengekomen, zegt woordvoerder Freico Amberg.

Donderdag 12 en vrijdag 13 april is er in Nijmegen een groot congres over vergroening van de binnenvaarthavens. Tijdens dat congres wordt een website gepresenteerd waarop de meetresultaten voor iedereen te volgen zullen zijn. (BO)

 

 

 

Reacties (3)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • Jim Grooten

  Snuffelkastjes meten ook het geluid van de schepen ,hoe is dat mogelijk met een spoorbrug en weg met auto,s ,scooters en mensen die daar wandelen?
  Het is heel dubieus om de binnenvaart zo geluidshinder en luchtverontreiniging te bewijzen.

 • G.M. Noldes

  Ps, spoorbrug ligt ten NW van de Waalkade, ff vergeten te melden.

 • G.M. Noldes

  Als de wind noord-west is, (en dat is die vrij vaak in Nederland) waait alle uitstoot van de trein recht over de kastjes heen.
  Nu heb ik wel eens ergens gelezen dat de trein veel viezer is als gedacht.......................

  Roet uitstoot zal ook hoog zijn volgens die kastjes, dat kan ik nu al voorspellen.
  Er rijden in de buurt van die paal veel meer auto's als dat er schepen varen.
  Auto banden zijn zwart, dat weet iedereen. Hoe komen die nu eigelijk zwart? Dat komt omdat autobanden bestaan uit natuur rubber en een vulmiddel. Dat vulmiddel heet "Carbon Black". Carbon Black word gemaakt door het gecontroleerd ONvolledig verbranden van................................., juist AARDOLIEPRODUKTEN (pek en koolteer bv).
  Dus als we bij de berekening van fijnstof (roet) eens niet alleen de uitlaat meenemen maar ook de tonnen (vracht) auto banden die er in de lucht hangen, en de slijtage van het asfalt (bitumen), vraag ik mij af of de binnenvaart er nog zo slecht af komt als men beweert met betrekking tot fijnstof.

  Maar ja, de mensen die een beetje na kunnen denken die weten dat we besodemietert worden met allerlei halve milieu waarheden en leugens, dus ook bij deze meting worden we KLIMAATGENAAID.

  En we leefde niet zo lang en gezond meer in ons klimaat sprookje>

Lees ook