Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Eemshaven heeft treinverbinding

GRONINGEN

De Eemshaven is voortaan rechtstreeks per trein bereikbaar. ProRail heeft de spoorlijn vanaf Groningen naar het haven- en industriegebied doorgetrokken.

Woensdagmorgen 28 maart vertrok de eerste trein van Arriva naar het nieuwe station Eemshaven. Dat gaat drie of vier keer per dag gebeuren.

Bij station Eemshaven geven de treinen aansluiting op de veerschepen van de Duitse rederij AG Ems van en naar Borkum, die momenteel drie keer per dag van en naar het eiland varen. In het hoogseizoen wordt dat vier keer per dag. De nieuwe verbinding mikt vooral op toeristen en andere reizigers van en naar het meest westelijke Duitse Waddeneiland. Maar ook mensen die in de Eemshaven werken of er bijvoorbeeld als bemanning op een schip moeten opstappen kunnen gebruik maken van de verbinding. Arriva verwacht dat de frequentie vanaf 2020 verandert in een uurdienst.

Het nieuwe traject is zeven kilometer lang. Drie daarvan zijn gloednieuw. Voor vier kilometer bestaat het uit al bestaand spoor dat van goederen- naar reizigersspoor is omgebouwd. Het laatste deel loopt buitendijks. Vlak voor de Eemshaven kruist de lijn de zeewering en loopt daar over de dijk naar de haven. De bouw begon in het voorjaar van 2017. Het nieuwe station Eemshaven moet nog worden afgebouwd.

Het project werd mogelijk door financiering van zowel Nederlandse als Duitse kant. (BO)

 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook