Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Clip #57 IJ-brug (6): Ramp voor schepen met mast

AMSTERDAM

Als er een brug voor fietsers en voetgangers over het IJ komt heeft dat grote gevolgen voor zeilschepen in het algemeen en de zeilende chartervaart in het bijzonder. Nu het charterseizoen weer begint, spreekt Heere Heeresma jr. voor zijn videoreeks IJ-brug met verschillende vertegenwoordigers van de zeilcharterbranche.

1 / 1
Voor schepen met een mast is een eventuele IJ-brug een ramp, zegt schipper Wouter Egas van de zeetjalk Orion. (Beeld uit video)

Voor schepen met een mast is een eventuele IJ-brug een ramp, zegt schipper Wouter Egas van de zeetjalk Orion. (Beeld uit video)

Tekst en video Heere Heeresma Jr
Als eerste komt Wouter Egas, schipper van de zeetjalk Orion, aan het woord. Volgens hem wordt Amsterdam een onneembare vesting voor zeilcharterschepen als de brug over het IJ er komt. ´Het is eigenlijk een ramp, voor de fietsers, de voetgangers en voor schepen met een mast.´

Eerder in de Clipserie IJ-brug:
1 Andries de Weerd, Koninklijke BLN-Schuttevaer
2 Bewoners van de wijk Overhoeks
3 Cruiseterminal PTA
4 Walther Ploos van Amstel : 'Alle ruimte aan de binnenvaart'
5 Hans Gerson, oud-directeur Haven Amsterdam

Onze Amsterdamse verslaggever maakt korte video's (clips) voor Schuttevaer.nl. Is er een kwestie waarover u zich in een video-interview zou willen uitspreken? Dan kunt u contact opnemen met Heere Heeresma jr. via heeresma@hotmail.com. Zijn ‘clips' zijn terug te vinden bij Schuttevaer Dossiers.

Reacties (2)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • Frank Kommer

  @J.C Hagens
  De zeilende chartervaart wil dolgraag aan de walstroom, hun gasten willen ook stilte aan boord een op het dek en de dieseluitlaat zit meestal opzij in plaats van hoog boven je. Walstroom betekent ook minder vaak diesel tanken met de zeilboot.
  Achter het Centraal Station is het verkeer misschien druk ja, maar voor de rest zie ik veel kades die niet direct naast drukke wegen liggen.
  Uitgaan heet niet voor niets "stappen", wie wil nu een uur heen en een uur terug in de bus spenderen, waarbij je nog een nachtbus moet hebben, anders moet je om 11 uur weer terug naar de boot.

 • J.C Hagens

  Wie wil er nu met zijn gasten naar Amsterdam, je wordt zeer onvriendelijk aangekeken, moet aan de walstroom voor het geluid of de reuk van het aggregaat, terwijl de autos en stadsbussen om je oren vliegen.
  Overigens snap ik niet dat er geen tunnel is gemaakt naast de tunnel van de Metro die naar Noord gaat, erg kortzichtig van de Gemeenteraad van Amsterdam
  Meneer Egas heeft groot gelijk dat die brug niet zo vaak open gaat, zie maar aan de Brieneroord brug, deze kan of mag niet open.
  Ga toch lekker met je gasten naar Muiden en neem de bus naar Amsterdam of Weesp waar je de trein kan nemen naar hartje Amsterdam.

Lees ook