Plan Maritieme Servicehaven Flevoland wankelt

Het is zeer de vraag of de Raad van State zonder meer goedkeuring gaat geven aan het zogeheten inpassingsplan voor de aanleg van de Maritieme Servicehaven bij Urk. Dinsdag bleek bij de Raad dat het plan zwakke kanten heeft en daar kwamen ook veel vragen over. Hoe zwaar de Raad daar aan tilt, zal binnen enkele maanden blijken.

Plan Maritieme Servicehaven Flevoland wankelt

Het plan krijgt veel kritiek van de IJsselmeervereniging, die zich bekommert om de natuurwaarden van het IJsselmeer en de cultuurhistorische waarden van plaatsen aan de randen van het IJsselmeer. De vereniging wierp zich bij de Raad van State ook op als beschermer van enkele Natura 2000 gebieden zoals het Zwarte Water en de Weerribben.
Daarbij gaat het vooral om de stikstof die wordt veroorzaakt door de bouw en de activiteiten van de servicehaven. Die stikstof tast de natuurwaarden aan en volgens verenigingswoordvoerder Auke Wouda worden de normen in die natuurgebieden nu al overschreden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer