Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Wennen aan 088-nummers van Rijksbruggen en sluizen

UTRECHT [update]

Rijkswaterstaat (RWS) wijst erop dat de Rijksverkeersposten, -bruggen en -sluizen alleen nog telefonisch bereikbaar zijn via 088-nummers. Nog niet alle varenden lijken hiervan op hoogte. De oude telefoonnummers zijn eind 2017 bijna allemaal opgeheven.

1 / 1
Medewerkers van Post Dordt krijgen per jaar ongeveer 42.000 telefoontjes. (Foto RWS)

Medewerkers van Post Dordt krijgen per jaar ongeveer 42.000 telefoontjes. (Foto RWS)

Volgens RWS is de overgang naar de nieuwe nummers goed verlopen. ‘De enigen die er eigenlijk last van hebben zijn de mensen in de scheepvaart. Die willen we dan ook met klem vragen alle nieuwe 088-nummers in hun telefoon op te slaan.'

Vooral de verkeersposten in Nijmegen (088-7974170) en Dordrecht (088-7970800) missen telefoontjes. ‘Nog niet iedereen belt ons 088-nummer', zegt verkeersleider in Dordrecht Rolph Herks. ‘Terwijl het vaak wel om belangrijke zaken gaat.'

Post Dordt krijgt jaarlijks circa 42.000 telefoontjes. De meeste gaan over incidenten en calamiteiten, hulpdiensten en meldkamer. En over aanvragen van brugopeningen en opvragen van sluisgegevens. ‘Wij willen heel graag dat alle schippers ons nieuwe nummer in hun telefoon programmeren', zegt Herks.

Paar minuten
Ook op Terschelling belt nog niet iedereen het nieuwe nummer van de zeeverkeerscentrale Brandaris (088-7974599). ‘Bij calamiteiten bellen eilanders het nummer van de vuurtoren. Veel oudere schippers kennen het oude nummer uit hun hoofd', zegt Cees Heringa, werkzaam op de vuurtoren. ‘Ze weten dat de vuurtorenwachter alle hulpdiensten kent en snel situaties kan inschatten. Wij hebben op het eiland geen 112-meldkamer en als wij worden gebeld, scheelt dat soms net een paar minuten die levensreddend kunnen zijn. Daarom vinden wij het belangrijk dat we goed bereikbaar zijn.'

Verouderd
Rijkswaterstaat wilde al in 2003 over naar 088-nummers, maar met alle lokale telefooncentrales was dat zo goed als onmogelijk. Maar uiteindelijk waren de telefooncentrales zo verouderd dat ze wel vervangen moesten worden en dat gebeurde de laatste drie jaar. Rijkswaterstaat schakelde net als de Belastingdienst en bijna alle ministeries over op het Mitelsysteem, waarmee op één grote telefooncentrale alle RWS-locaties in Nederland konden worden aangesloten.

Slechts enkele locaties zijn nog niet over op het nieuwe systeem, zoals de Van Brienenoordbrug.

De kosten voor het bellen met 088-nummers zijn gelijk aan het bellen van de oorspronkelijke regionale nummers. Het landelijke informatienummer van RWS 0800-8002 blijft hetzelfde en blijft gratis. Hier zijn alle nieuwe 088-nummer bekend.

De 088-nummers zijn ook vanuit het buitenland of met een buitenlandse telefoon bereikbaar en zijn ook te vinden op de website van Rijkswaterstaat. (MdV)

Reacties (6)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • P. Versluis

  Op www.vaarweginformatie.nl kun je een Pdf downloaden met een overzicht van alle sluizen en bruggen, compleet met alle telefoonnummers.

 • JJ Steenstra

  ja MJ van de Velde, 088-nummers zijn gewoon bereikbaar met +31 ervoor.

 • M. Smitsman

  Inderdaad... Een lijst met telefoonnummers van de door RWS beheerde kunstwerken zou makkelijk zijn.

 • M.J. van de Velde

  Zijn deze 088-nummers vanuit Duitsland of met een buitenlands toestel wel bereikbaar?

 • J.C Hagens

  Op deze lijst zie ik alleen de namen van de verkeersposten, als ik wil weten of er plaats is binnen de sluizen is het handig als ik daar een nummer van kan vinden.

 • Jan Hzn Wams

  Tja als RWS geen wijzigingen bekend maakt, worden ze natuurlijk niet gebeld.
  En verwijzen naar de website helpt ook niet direct want dan krijg je wel een lijst met verkeerscentrales. Een telefoonlijstje met namen zou handiger zijn.

Lees ook