Eefde schut weer na blikseminslag

De bediening van de sluis Eefde, die zondagmiddag vanaf 13:00 uur door blikseminslag werd gestaakt, is maandagavond half elf hervat. De bliksem sloeg in op een niet van een afleider voorziene camera, waarna ook het besturingssysteem kapot ging.

Bliksem treft sluis Eefde

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat moest het hele systeem stap voor stap worden doorlopen, dat kostte tijd. In de nabijheid van de sluis lagen zo’n vijftien schepen te wachten, waarvan er acht onderweg waren van en naar de combiterminal CTT in Hengelo.

Populieren geveld

Donderdagmorgen vroeg werden tijdens noodweer 20 populieren langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Breukelen en Nieuwe ter Aa geveld. Pontschipper Kees van Gellekom had de ‘gekke dreigende lucht’ al zien aankomen, toen hij om 6 uur ’s ochtends kwam aanrijden. In het Algemeen Dagblad vertelde hij: ‘Ik heb gauw de pont extra vastgelegd. Toen ik binnen was brak het los. Ik kon van binnenuit de pont niet meer zien, zo hard regende het. Ik hoorde een knal en er viel een tak op mijn auto.’

Op honderd meter ten zuiden van de veerstoep en ook in het bos aan de overkant braken de bomen als luciferhoutjes. Van Gellekom: ‘Het stopte vrij snel met regenen. Toen zag ik het. Bizar.’ Volgens een weerkundige was de kaalslag het gevolg van een valwind.