Ik geloof niets van die droogte, eerder van gebrek aan kennis, incopetentie of nog erger, opzet.
Rond het weekend van 8-9 sept was er “plots” een half MILJOEN kuub (krap gerekend) water weg tussen Blauwe kei en de Smeermaas. Diepgang beperking van 30 cm.
Sluismeesters op de regionale sluizen waren met stomheid geslagen. Niemand weet (of mag het niet zeggen) waar dat water naar toe was.
Ik vermoed na klachten van Sibelco ( bedrijf van 1 van de, zo niet de rijkste Belg) was het water binnen 1 week weer keurig op pijl. Waar komt dat plots vandaan?
De 10de deze maand geladen in Ampsin. Water vanaf Genk tot de sluis van Andenne-Seilles keurig op peil, er was zelfs wat afvoer. De sporadische lege fles of ander drijf vuil ging op het gemakje richting NL.
Op het Albertkanaal doet de “Vlaamse water WEG” zijn uiterste best om de vooroordelen over onze zuiderburen te bevestigen ;-).
Opvarend, in Wijnegem, beperkt schutten met duwvaart sluis en pompen.
Olen beperkt schutten met duwvaart. Dan komt Kwaadmechelen, en daar zit waarschijnlijk een bron ofzo, want daar werd met drie sluizen, desnoods elk schip apart geschut.
Na gelost te hebben in Ravels, verder Albertkanaal op en ja hoor, Hasselt beperkt schutten, Diepenbeek beperkt schutten en Genk beperkt schutten, maar Kwaadmechelen schut (ook nu nog regelmatig) vrolijk met drie sluizen elk schip desnoods alleen op of af.
Het gevolg hiervan is dat de Turnhoutse vaart nog maar 1,70 diepgang is. Dit scheelt alle schepen die daar varen zo’n 20 % lading. Dit alles omdat Kwaadmechelen maar vrolijk door blijft schutten met drie sluizen. Is dit dom, incompetentie of kwaad opzet.
Wie het weet mag het zeggen.
Vorig jaar of het jaar daarvoor in NL op de Maas ook iets aparts. Geladen in Born, diezelfde dag naar Grave, en de hele dag een kleine 2 km stroom mee.
Geslapen in Grave, en de andere morgen beneden Grave stond het doodstil en 20 onder peil??????????
Alles is erop geprogrameerd om alles zo snel mogelijk af te voeren, was (is) beleid sinds een aantal jaren hoog water in de jaren negentig.
Waarom in de zomer het peil niet standaard 20 cm boven peil zetten, dan heb je tenminste een buffer. Als het dit weekend in heel de Ardenne regent dat het giet en we hebben maandag 1 mtr was op de maas, dan is woensdag alles weg en kreunt men weer over water tekort. Zie ook de vorige reactie.
Er is gewoon geen kennis meer.