Tweede kolk Eefde voorzien van puntdeuren (video)

Twee puntdeuren voor de nieuwe sluisklok van sluis Eefde zijn zaterdag 18 mei gemonteerd. De operatie verliep voorspoedig, meldt Rijkswatderstaat. Tegen half vijf ‘s middags werd de stremming opgeheven van de oude sluis, die ‘s nachts in bedrijf bleef om de achterstand weg te schutten.

De puntdeuren op het ponton, bij aankomst in Eefde. (Foto Willem Hamer)

De nieuwe sluiskolk krijgt aan de IJsselzijde puntdeuren en aan de kant van het Twentekanaal een segmentdeur, die in juli wordt verwacht.

De puntdeuren werden vorige week liggend op een ponton bij Holland Infra in Krimpen aan den IJssel geladen en naar Eefde gevaren. Een mobiele kraan hees de 50 ton wegende constructies zaterdagmorgen liggend in de kolk. Daar werd het hijsgerei gewisseld om de deuren te kunnen ‘opkantelen’ naar verticale positie. Door de halsbeugel in de kolkwand vast te zetten, werden de deuren ingehangen en gemonteerd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer