Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Zandwinning IJsselmeer zorgvuldig en transparant volgens vereiste procedures’

DEN HAAG

‘Naar mijn mening zijn alle partijen zorgvuldig en transparant omgegaan met de vereiste procedures’, reageert minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Kröger en Bromet (beiden GroenLinks) over de omstreden plannen voor grootschalige zandwinning in het IJsselmeer voor de kust van het Friese Oudemirdum.

1 / 1
‘Zandwinning IJsselmeer zorgvuldig en transparant volgens vereiste procedures’

‘Zandwinning IJsselmeer zorgvuldig en transparant volgens vereiste procedures’

Minister Van Nieuwenhuizen weerlegt regiokritiek op plannen Smals

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
  • Age van der Bles

    Dat mevrouw van Nieuwenhuizen vasthoudt aan haar verhaal is te begrijpen. Maar volgens ons is het IJsselmeer een binnenmeer en wordt er dus binnendijks gebouwd. En dat de MER getoetst is? Wie kan ons uitleggen dat bij een instroom van 41,6 gr. zout per seconde de waterkwaliteit gelijk blijft? Dit is 3,6 ton zout per dag extra.
    Bovendien zijn gebouwen van 22 meter hoog en 100 meter breedte is geen “significante” aanpassing van een stuk vlak water? Een put van 250 ha en 65 meter diepte is in heel Nederland of op de Noordzee van Dover tot de Doggersbank niet te vinden. Dus ervaring is niet voorhanden. De minister laat zich leiden door zandhonger, geleid door een bedrijf dat in de Maasoevers geen zand meer mag winnen. Het IJsselmeer is ruim en schoon water dat kostbaar begint te worden zeker voor de komende 30 jaar past dit niet in de afspraken over natuur en milieu.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook