Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Rijk maakt rivieren beter bestendig tegen droogte

ZWIJNDRECHT

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) reserveert een bedrag van 375 miljoen euro voor het Programma Integraal Rivier Management. Op het Maritime Awards Gala kondigde ze als gemeld de nieuwe aanpak aan en dat de binnenvaart daar nauw bij wordt betrokken. Koninklijke BLN-Schuttevaer is er blij mee, zegt nautisch-technisch beleidsadviseur Marleen Buitendijk.

 • BLN blij met integraal riviermanagement

Het Programma Integraal Rivier Management geeft naast waterveiligheid ook aandacht aan opgaven in het rivierengebied voor scheepvaart en natuur. Via dit programma wil de minister ook de bodemerosie van de Waal en IJssel aanpakken. Het wordt gezien als de opvolging van Ruimte voor de Rivier.

De laatste tientallen jaren zijn tal van maatregelen genomen die het riviersysteem beïnvloed hebben. Veel maatregelen dienden slechts één doel (bijvoorbeeld hoogwaterpreventie) of werden genomen voor één bepaald gebied, licht Marleen Buitendijk toe. ‘Regelmatig hebben wij vanuit BLN-Schuttevaer gevraagd of de invloed van al deze maatregelen nog wel voldoende inzichtelijk is. Daarom hebben wij gepleit voor bovenregionaal, internationaal en integraal rivierbeheer en beleid. Wij zijn blij dat de minister hier toe overgaat en er ook geld voor reserveert.’

Droogtebestendig

‘Deze zomer hebben we gezien dat de streefdiepte op de Waal niet langer gehaald wordt en dat op de Waal en IJssel de MGD’s veel lager zijn dan gebruikelijk bij deze afvoeren’, zegt Buitendijk. ‘Er zijn daarom maatregelen nodig om de rivieren beter bestand te maken tegen droogte. Daarnaast is er de problematiek van de harde laag bij Nijmegen, die inmiddels een geduchte drempel vormt voor de scheepvaart.’

‘Extra investeren in het rivierenstelsel is nodig voor de waterveiligheid, de scheepvaart, ecologische waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid, rivierbodemligging en vegetatiebeheer", zegt minister Van Nieuwenhuizen over haar nieuwe aanpak. Het Programma Integraal Rivier Management zou volgens de regering in 2020 moeten worden vastgelegd. De minister wil het samen met de binnenvaart, de zand- en grindwinning en natuurorganisaties opzetten en uitvoeren. (DvdM)

In deze animatie wordt Integraal Rivier Management toegelicht.

Reacties (1)
 • J.C Hagens

  Dit is zeker een goed bericht, naar mijn mening moet er zeker naar een tweede sluis in Grave worden gekeken.
  Dit moet natuurlijk niet alleen bij Nederland blijven, in Belgie was de middensluis van Wijnechem gesperd, daar er een pomp in de sluis lag voor het water naar boven te pompen, misschien een idee om de pomp of meerdere pompen, beneden de sluis te installeren en via een leiding het water naar boven te pompen zodat de sluiskolk in bedrijf kan blijven.

  Wij mogen in Nederland blij zijn dat deze regering geld apart zet voor de Binnenvaart om de vaarwegen op peil te houden, anders dan bij onze Oosterburen die er een rommeltje van maken, denk aan Hebrum, niets geregeld en grote blubberzooi, Wesel Datteln Kanaal, er gaat een sluis kapot of er is er een kapot, over de rest maar te zwijgen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook