Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Kwart schepen wacht nog voor oliewasstraat, formeel onderzoek OVV

ROTTERDAM [update]

Een kwart van de vervuilde zee- en binnenvaartschepen wacht anderhalve week na de olieramp in de 3e Petroleumhaven nog op schoonmaak in de wasstraat. Dat meldt Havenbedrijf Rotterdam woensdag 4 juli. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is intussen een formeel onderzoek gestart naar de aanvaring van de Bow Jubail op 23 juni in de haven van Rotterdam.

1 / 1
Kwart schepen wacht nog voor oliewasstraat, formeel onderzoek OVV

Kwart schepen wacht nog voor oliewasstraat, formeel onderzoek OVV

De Raad doet zowel onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring als naar de beheersing van de milieuschade nadat het schip stookolie lekte.
Vanwege de omvang van de milieuschade is de Onderzoeksraad op basis van internationale afspraken verplicht onderzoek te doen naar de oorzaak van de aanvaring. Het onderzoeksteam zal daarbij nauw samenwerken met collega’s uit Noorwegen, waar het schip staat geregistreerd. Vanwege het effect op het milieu als gevolg van de gelekte stookolie, heeft de Raad besloten in het onderzoek ook te kijken naar de maatregelen die direct na de aanvaring zijn getroffen om de schade aan het milieu te beperken.

Naar verwachting duurt het ongeveer een jaar voordat het eindrapport kan worden gepubliceerd. Dat heeft onder meer te maken met de procedures die de Onderzoeksraad hanteert bij het verzamelen, analyseren en verifiëren van de onderzoeksinformatie.

Schoonmaak gestaag

Een kwart van de vervuilde zee- en binnenvaartschepen wacht anderhalve week na de olieramp in de 3e Petroleumhaven nog op schoonmaak in de wasstraat. Dat meldt Havenbedrijf Rotterdam woensdag 4 juli.

Havenbedrijf Rotterdam vordert gestaag met de schoonmaakwerkzaamheden van de ernstige waterverontreiniging die zaterdag 23 juni ontstond in de 3de Petroleumhaven. Alleen de Geulhaven en de zuidtak van de 3de Petroleumhaven zijn nog gestremd. Scheepvaartverkeer is hier alleen gecontroleerd mogelijk in overleg met de havenmeester. Er wordt nog steeds 24 uur per dag schoongemaakt door HEBO en onderaannemers om de haven zo snel mogelijk olievrij te maken. De verwachting is dat dit nog wel enkele maanden gaat duren.

Intussen moeten nog 5 van de ongeveer 20 vervuilde zeeschepen en 20 van de ruim 80 vervuilde binnenvaartschepen worden schoongemaakt in de daarvoor ingerichte wasstraten. Ook is gestart met de schoonmaak van steigers, glooiingen, oevers en overige haveninfrastructuur.

Aan- en afvoer

De continuïteit van door de verontreiniging geraakte terminals staat niet langer onder druk. Havenbedrijf Rotterdam en de betrokken bedrijven hebben maatregelen genomen voor de aan- en afvoer van goederen.

Om vragen en verzoeken over met name de (planning van) schoonmaakoperaties zo vlot en goed mogelijk af te handelen, heeft het Havenbedrijf een centraal informatienummer en mailadres ingesteld. Deze zijn alleen bedoeld voor betrokken organisaties, bedrijven, rederijen en andere transporteurs. Dit nummer blijft nog een aantal dagen geopend. Centraal informatienummer en mailadres: 010-252 2112,
mailto:Incident3ePet@portofrotterdam.com(DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook