Overal waar u vaart: Waterplanten dwingen tot samenwerking

Dankzij effectieve maatregelen om het water schoner te maken wordt het water in de Randmeren en het Marker- en IJmeer steeds helderder. Daardoor dringt zonlicht dieper door met als gevolg dat waterplanten in gebieden met een bodemdiepte tot wel vier meter volop de kans krijgen om weelderig uit te groeien tot dichte velden.

Door Rink Jan Slotema, Regiocoördinator Midden Nederland van Koninklijke BLN-Schuttevaer
Als gevolg daarvan worden steeds meer recreatievaarders gedwongen de diepere waterplantenvrije hoofdvaargeul te benutten. Want ook in het gebied tussen de recreatiebetonning en de betonning langs de vaargeul groeien de waterplanten weelderig. En als de schroeven van de recreanten in de waterplanten vastlopen of de koeling uitvalt door verstopping valt de aandrijving uit en krijg je onbestuurbare vaartuigen. Kortom, de veiligheid is in het geding.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Overal waar u vaart: Waterplanten dwingen tot samenwerking | Schuttevaer.nl

Overal waar u vaart: Waterplanten dwingen tot samenwerking

Dankzij effectieve maatregelen om het water schoner te maken wordt het water in de Randmeren en het Marker- en IJmeer steeds helderder. Daardoor dringt zonlicht dieper door met als gevolg dat waterplanten in gebieden met een bodemdiepte tot wel vier meter volop de kans krijgen om weelderig uit te groeien tot dichte velden.

Door Rink Jan Slotema, Regiocoördinator Midden Nederland van Koninklijke BLN-Schuttevaer
Als gevolg daarvan worden steeds meer recreatievaarders gedwongen de diepere waterplantenvrije hoofdvaargeul te benutten. Want ook in het gebied tussen de recreatiebetonning en de betonning langs de vaargeul groeien de waterplanten weelderig. En als de schroeven van de recreanten in de waterplanten vastlopen of de koeling uitvalt door verstopping valt de aandrijving uit en krijg je onbestuurbare vaartuigen. Kortom, de veiligheid is in het geding.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer