Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Friese bruggen podium voor ‘mienskipkunst’

WARTEN

Met een megaselfie bij de brug in Warten werd zaterdag 14 april de grootste kunstexpositie van Nederland geopend. De tentoonstelling ‘Brug, Brêge, Bridge’ strekt zich uit over de hele provincie, zo’n 3.250 km². De afgelopen weken werden tachtig Friese bruggen voorzien van doeken met kunst gemaakt door de ‘mienskip’.

1 / 1
Friese bruggen podium voor ‘mienskipkunst'

Friese bruggen podium voor ‘mienskipkunst'

De kunstenaars van deze doeken waren zaterdag ook aanwezig bij de opening. Projectleider Froukje Hernamdt van de Friese Milieu Federatie heeft samen met dijkgraaf ir Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân en alle andere aanwezigen de kunstexpositie geopend.

Human bridge

De aanwezigen vormden een ‘human bridge’ en maakten na het openen van de brug een megaselfie met het kunstwerk dat symbool staat voor de hele expositie. Op het doek onder de brug in Warten hangt namelijk een speciaal kunstwerk dat bestaat uit alle 247 inzendingen die mee deden aan de wedstrijd die de Friese Milieu Federatie voor dit project in de zomer van 2017 uitschreef.

De mienskip (gemeenschap) werd toen gevraagd om een foto, kunstwerk of tekst in te sturen om van de bruggen een podium voor kunst te maken. Een vakjury selecteerde uit 247 inzendingen twintig winnaars. Deze winnende afbeeldingen van Brug, Brêge, Bridge zijn samen met beelden van een aantal partners, waaronder Friese gemeenten, LF2018 en Wetterskip Fryslân, op de doeken onder de Friese bruggen te zien.

BridgeBag

Froukje Hernamdt presenteerde zaterdag ook het eerste exemplaar van de BridgeBag. Het project Brug, Brêge, Bridge, krijgt na september 2018 een tweede leven, als uit een aantal doeken van de bruggen speciale tassen worden gemaakt, de zogenoemde BridgeBags. Voor het maken van deze tassen werkt het project samen met het Friese, jonge bedrijf Bokers, dat de tassen vervaardigt samen met een startend naaiatelier. Het project wordt onder andere ondersteund door de Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân, de Friese gemeenten, LF2018 en de provincie Fryslân.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook