Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

RWS voegt 600 vlakken toe aan realtime ligplaatsinformatie

ROTTERDAM

Door toevoeging van ruim 600 ligplaatsvlakken van Rijkswaterstaat op de website Blauwe Golf Verbindend, hebben binnenvaartschippers sinds 1 maart nog meer (realtime) zicht op de beschikbaarheid van ligplaatsen.

1 / 1
RWS voegt 600 vlakken toe aan realtime ligplaatsinformatie

RWS voegt 600 vlakken toe aan realtime ligplaatsinformatie

Op een interactieve kaart op de website Blauwe Golf Verbindend worden de vrije ligplaatsen getoond met informatie over onder andere de positie, de grootte en de bezetting van de ligplaats. In vlakken zijn één of meerdere ligplaatsen beschikbaar. De RWS-ligplaatsen zijn verspreid over geheel Nederland, zoals bijvoorbeeld bij Hansweert, de Volkeraksluizen, Dordrecht, Maastricht, Utrecht, Deventer of Delfzijl. Ook partijen die van de Open Data Service gebruik maken krijgen daarmee de nieuwe ligplaatsgegevens in hun systeem.

De bezettingsgraad wordt berekend aan de hand van ligplaatsgegevens (zoals de afmetingen) en van AIS-gegevens, zoals positie, lengte en breedte van een vaartuig. Er worden overigens geen scheepsnamen of andere identificerende kenmerken genoemd op de website Blauwe Golf Verbindend.

Goed voor veiligheid en milieu

Doordat binnenvaartschippers vooraf de ligplaatsbezetting kunnen checken zijn er volgens Rijkswaterstaat minder vaarbewegingen in de havens en op de vaarwegen nodig, waardoor de veiligheid toeneemt en de uitstoot vermindert.

Het project Blauwe Golf Verbindend zorgt voor een betere informatie uitwisseling en maakt een snellere doorstroming mogelijk van alle verkeer: varend op het water en rijdend over de bruggen en sluizen. Het is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam en Rijkswaterstaat. (DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook