Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Dordtse Leefwerf wil Zwarte Zwaantje redden van sloop

DORDRECHT

Het Zwarte Zwaantje, decennia lang speeltuinschip van de vroegere schipperswelzijnsorganisatie AMVV in de Rotterdamse Maashaven, ligt klaar voor de sloop. Het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch probeert dit varend erfgoed te redden voor een drijvend park in de Dordtse Stadswerven.

1 / 1
Dordtse Leefwerf wil Zwarte Zwaantje redden van sloop

Dordtse Leefwerf wil Zwarte Zwaantje redden van sloop

Het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch heeft als doel de werelden van land en water te verbinden. Daar is een openbaar toegankelijk drijvend park tussen vijf historische schepen in de zuidelijke insteekhaven in Dordrecht voor bedacht. Als onderdeel van het drijvende park is Stichting Leefwerf De Biesbosch van plan het voormalige speeltuinschip het Zwarte Zwaantje aan te schaffen.

Zij is in 1933 te water gelaten als stoompont Gorinchem V. Decennia heeft dit speeltuinschip in de Maashaven in Rotterdam gelegen. Het diende daar als ‘schoolplein’ van de Zwarte Zwaan, waar op één van de dekken de liplaatschool voor varende kleuters was gevestigd. De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar besloten dat het speeltuinschip daar weg moest vanwege een nieuwe inrichting van de Maashaven. Daardoor is dit unieke speeltuinschip bij een scheepssloperij terecht gekomen.

Cultuurhistorie

‘Het zou zonde zijn dat dit speeltuinschip met haar rijke cultuurhistorie gesloopt zou worden’, zegt initiatiefnemer Elio Barone. Scheepssloperij Stolk’s Handelsonderneming BV deelt deze mening en is bereid de sloop van dit unieke varend erfgoed nog even uit te stellen, tot duidelijk is of de gemeente Dordrecht verder wil met dit burgerinitiatief. Op 20 februari moet duidelijk worden of de gemeenteraad bereid is de noodzakelijke financiële en juridische garanties aan Stichting Leefwerf De Biesbosch te bieden.
De stichting wil daarna direct beginnen om samen met de (toekomstige) bewoners van de Stadswerven de inrichting van het drijvende park vorm te gaan geven. Mogelijke partners hierbij zijn het innovatieve Urban Green, Recycled Park en EcoShape. Deze partijen hebben de focus om natuur te integreren in waterbouw, zodat er op de Stadswerven een drijvende groene oase kan ontstaan tussen de historische schepen. (DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook