Hack bij APM Terminals kost Maersk honderden miljoenen

De hack van de APM Terminals in juni dit jaar kost Maersk tussen de 200 en 300 miljoen dollar. Dat zei CEO Søren Skou van de Maersk Group bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Maersk. Het computersysteem van APM Terminals in Rotterdam werd dinsdag 27 juni gehackt door gijzelsoftware.

Moederbedrijf A.P. Moller-Maersk bevestigde direct dat het was getroffen door de wereldwijde cyberaanval Petya. Hackers wisten alle computerbestanden van het concern te blokkeren. Door 300 euro te betalen zouden ze weer worden vrijgegeven, maar het e-mailadres van de hackers was offline gehaald, waardoor niet kon worden betaald. Daardoor kwamen de containerterminals van APM in Rotterdam volledig stil te liggen. Zeeschepen moesten uitwijken naar onder meer Antwerpen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer