Minister Schultz laat oplossen congestie over aan de markt

Demissionair minister Schultz van Infrastructuur en Milieu ziet voor de overheid geen rol in het oplossen van de containercongestie in de Rotterdamse haven. De Europese Binnenvaart Unie (EBU) vroeg zowel het Havenbedrijf Rotterdam als het ministerie om een regierol in deze kwestie.

Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66) stelde Schultz van Infrastructuur en Milieu Kamervragen over de vaak dagenlange vertragingen voor de containerbinnenvaart in Rotterdam. Volgens Schultz werken alle partijen hard aan alternatieven en structurele oplossingen. Op de vraag van Jetten of de minister de  handschoen wil oppakken en een regierol op zich wil nemen om de congestieproblemen snel uit de wereld te helpen, antwoordt Schultz dat Havenbedrijf Rotterdam al intensief in gesprek is met alle betrokken partijen en dat ze dit op de voet volgt. Zo wordt in de haven al een (tijdelijke) hub gemaakt waar containers kunnen worden gebundeld. Ook bundelen volgens Schultz verschillende barge-operators en inland-terminals al lading. ‘Daarnaast werkt Havenbedrijf Rotterdam samen met de partijen in de sector aan alternatieven en structurele oplossingen. Na de zomervakantie wordt hierover een congres georganiseerd. Ook zijn al enkele lange-termijnoplossingen in voorbereiding, zoals NextLogic en de Container Exchange Route.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer