Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

CLIP #10 Walstroom verplicht?

AMSTERDAM

Binnenvaartschippers geven constructieve feedback aan overheid en bedrijfsleven. Deze keer: waarom walstroom verplicht stellen als schippers zelf energie opwekken met zon of wind?

1 / 1
CLIP #10 Walstroom verplicht?

CLIP #10 Walstroom verplicht?


John Passmann en Barbara Unrath wekken op hun kempenaar Zwaluw zelf elektriciteit op met zonnepanelen en een windmolen. Ze zien dan ook niets in het nieuwe gebodsbord dat het afnemen van walstroom verplicht stelt. Ook hebben ze geen vertrouwen in de mogelijkheid die het Rijnvaartpolitiereglement, artikel 7.06, derde lid, biedt aan ‘lokale bevoegde autoriteiten’ (gemeenten) om door middel van een bord onder het nieuwe gebodsbord een uitzondering te maken voor het gebruiken van ‘alternatieve energieën’. ‘Die willen gewoon de walstroom verkopen’, aldus Unrath.

Onze Amsterdamse verslaggever Heere Heeresma jr. maakt korte video’s (clips) voor Schuttevaer.nl. Is er een kwestie waarover u zich in een video-interview zou willen uitspreken? Dan kunt u contact opnemen met Heere Heeresma jr. via heeresma@hotmail.com. Zijn ‘clips’ zijn terug te vinden bij Schuttevaer Dossiers.

Reacties (4)
 • L.A. Verburg

  Buiten het feit dat dit weer een enorm domme en belachelijke situatie is kan je, om discussies te voorkomen, toch aan de wal de stekker erin steken en aan boord laat je de schakelaar gewoon uit. Er staat nergens voorgeschreven dat je een minimum hoeveelheid verbruik moet hebben.

 • Duo Welbekend

  Dan is het toch gauw opgelost meneer Meijer ,gewoon het blauwe bord met de “witte stekker” plaatsen.Dan hoeven de rechters ook de zaken niet te behandelen.

 • J.R. Meijer

  Hoewel de onderhandelingspartners die dit bord (en de achterliggende regelgeving)goedkeurden wel een aandoenlijke na├»viteit aan de dag leggen en het weer gevaarlijk aanschurkt tegen “je ziel aan de duivel verkopen” zie ik toch weinig reden om de Calimero-muts van het ASV vast op te zetten. Maar Heere Heeresma smult van schipper die “Het Groote Leed” van de binnenvaart uitdragen.
  Als een gemeente het ooit in z’n hoofd zou halen om echt “gedwongen winkelnering” in te voeren en je verplichten om hun stroom af te nemen in plaats van je eigen groen opgewekte zal een rechter daar ongetwijfeld gehakt van maken. (maar ik vind wel dat BLN/Schuttevaer die rechtszaak dan moeten betalen). En anders de publieke opinie wel. Gehakt, dat doet me denken aan die bejaarden die weigerden om de meuk van het cateringbedrijf te eten en, ge├»nspireerd door Hendrik Groen bij thuisbezorgd zelf iets lekker lieten komen. En toen door de directie van het bejaardentehuis werden bedreigd met een boete als ze niet aten wat de pot schaft. Die directie redde het ook niet tegen het geweld van de al-of-niet sociale media. Wij Nederlanders houden niet zo van bemoeiallen.
  Ook de retoriek van Piet Bennik mag je met een korreltje zout nemen. Het “in het aardedonker sjouwen met loodzware kabels over glibberige steigers” klinkt wel mooi maar is verre van de werkelijkheid. De steigers zijn doorgaans goed verlicht en worden vrijgehouden van glibberige algen, tenminste, de ligplaatsen die ik bezoek. En zo niet zou ik de verantwoordelijke gemeente er eens op aanspreken en vooral hun verantwoordelijkheid als er iets gebeurt. Zijn ze vandaag de dag erg gevoelig voor.
  De “loodzware kabels” staan ook een beetje haaks op de 0 watt die er doorheen hoeven als je zelf aan de andere kant de stroom opwekt. De mijne komt van de “Action” en weegt een kilo schat ik.
  Ik zie wel nieuwe mogelijkheden, want als we het dan toch over verplichtingen gaan hebben, wat overheden graag en vaak doen tegenwoordig, is er ook een verplichting om door particulieren opgewekte stroom op het net toe te laten. Zodat John en Barbara op zonnige dagen als de accu’s vol zijn hun stroom aan het net kwijt kunnen.

 • Duo Welbekend

  Hebben ook nog nooit een vrachtauto gezien die verplicht een stekker moet gebruiken tijdens de rustperiode.
  Groot gelijk John en Barbara ,als je “milieubesparend”zelfvoorzienend bent is dit echt absurd .
  Dit bord ontmoedigt wel de verdere vergroening van de nu al groene binnenvaart .Zijn de beleidsmakers dat vergeten dat er al een groene binnenvaart bestaat,het is al bewezen in diverse rapporten door gerenommeerde onderzoeksbureau,s.
  De gemeentes zouden eigenlijk heel trots moeten zijn dat er groene binnenvaart bij hun willen rusten,d.m.v. nette ligplaatsen aan te bieden waar de binnenvaart welkom is.
  Hoe meer binnenvaart hoe minder fileleed .

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook