Kayak ‘vuilmeid’ in de haven

De gepatenteerde ‘vuilmeid’ in de haven. Zo zou men in zes woorden de diensten en de activiteiten kunnen omschrijven van Kayak Maritime Services in de haven van Antwerpen.

Kayak ‘vuilmeid' in de haven
  • CEO Elisabeth Lemmens genomineerd voor Women Award

  • Ook proviandering en pakketdienst

Door Justin Gleissner
De term ‘vuilmeid’ moet niet negatief worden opgevat. Iemand moet nu eenmaal de vuile klussen klaren. En om de dikwijls ontzaglijke hoeveelheden smurrie op te ruimen in machinekamers en onder de dekplaten (bilges), volstaan geen stoffer en blik. De schoonmaker moet bovendien gecertificeerd zijn om dit werk te mogen doen. Dan praat je over de Marpo-regelgeving, OVAM-licenties en Europese richtlijnen ter voorkoming van de verontreiniging van oppervlaktewateren. De hele papierwinkel moet kloppen. Begin er maar aan.

Overleden

De Antwerpse Karine Lemmens deed het. Ze richtte in 1997 Kayak Maritime Services op. Zij overleed echter op jonge leeftijd en sinds 2004 zet haar zuster Elisabeth het bedrijf voort. Het betreft het ophalen bij de zeeschepen in de haven van vast en vloeibaar afval, dat de schepen tijdens hun reis hebben opgeslagen. Voor de inname van vloeibare producten, zoals bilgewater, tankresten, de inhoud van vuilwatertanks en het spoelwater van de ruimen, beschikt Kayak over twee tankers met een capaciteit van 400 kuub en een tankwagen met vacuüm-installatie.

Het vaste afval, zoals lege vaten, verpakkingsmateriaal en achtergelaten stuwhout, wordt opgehaald met een containerwagen. Ook vaart Kayak met een spits rond die afvalcontainers van boord haalt en ze aflevert bij gespecialiseerde verwerkingscentra.

Ruimschoonmaak

Een speciale dienst is het uitspuiten van scheepsruimen nadat de lading is gelost. Het spoelwater wordt meteen meegenomen en afgevoerd voor verwerking.

Het is ook niet ongewoon dat een Kayak voor boodschappen wordt ingezet. Zo bezorgt het bedrijf via het water bestellingen van proviand en scheepsonderdelen aan boord, tot schroefbladen en ankers toe. Zendingen ophalen op de luchthaven, afhandeling van de douaneformaliteiten inbegrepen, wordt eveneens door Kayak verzorgd.

Om nog een snellere dienstverlening van de pakjesdienst te kunnen garanderen, overweegt Lemmens in de haven zelfs een snelboot in te zetten.

Omzet

Elisabeth Lemmens, opgeleid als juriste, realiseert met Kayak een jaarlijkse omzet van gemiddeld 3,5 miljoen euro. De omzet groeit gestaag, hoewel de winstmarges als gevolg van de crisis, lage olieprijzen en de concurrentie eerder een dalende trend vertonen. Haar staf bestaat uit vijf schippers en drie chauffeurs en zes administratief medewerkers.

Lemmens ervaart de maritieme wereld, zeker op een hoger niveau, als een mannenwereld, waarin het voor een vrouw knokken is om aan de bak te komen. Daar lijkt zij echter zeker in geslaagd, gezien haar nominatie voor de Women Award, een onderscheiding voor de vrouwelijke ondernemer van het jaar. De uitreiking is kort na sluiting van deze editie op woensdag 8 maart, op Internationale Vrouwendag. Mocht Lemmens winnen, dan reikt koningin Mathilde haar de onderscheiding uit.

Aan de nominatie ging een strenge selectie vooraf. De kandidates moeten tenminste vijf jaar met succes een bedrijf leiden. Uit alle inschrijvingen werden 10 vrouwelijke CEO’s gekozen die auditie mochten doen voor een jury samengesteld door de organiserende middenstandsorganisatie Markant/Unizo. Die jury nomineerde uiteindelijk drie kandidaten, onder wie Elisabeth Lemmens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Kayak ‘vuilmeid’ in de haven | Schuttevaer.nl

Kayak ‘vuilmeid’ in de haven

De gepatenteerde ‘vuilmeid’ in de haven. Zo zou men in zes woorden de diensten en de activiteiten kunnen omschrijven van Kayak Maritime Services in de haven van Antwerpen.

Kayak ‘vuilmeid' in de haven

CEO Elisabeth Lemmens genomineerd voor Women Award

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer