Berge Stahl voor ’t laatst in Rotterdamse haven

Agent Veerhaven heeft zaterdagavond laten weten dat de Berge Stahl zondag 11 december om 12.00 arriveert aan de ertskade van de EECV (tegenover Hoek van Holland). Het is de 249ste en laatste keer dat het schip de haven aan doet.

Berge Stahl voor 't laatst in Rotterdamse haven

De Berge Stahl was 25 jaar het officieuze ‘vlaggenschip van de Rotterdamse haven’. Het vervoerde bijna 90 miljoen ton ijzererts naar Rotterdam. Met een draagvermogen van 365.000 ton; een lengte van 343 meter en een breedte van 63,5 meter was het schip lange tijd het grootste droge bulkschip van de wereld. Het werd op 5 december 1986 in de vaart genomen voor het vervoer van ijzererts tussen Ponta da Madeira (Noord-Brazilië) en Rotterdam.

Jaarlijks ging het schip negen tot tien keer op en neer. Mei 2011 is de Vale Brasil in de vaart genomen. Met de capaciteit van 400.000 ton is dat type schip een maat groter dan de Berge Stahl. Ook rederij Berge Bulk uit Singapore heeft inmiddels grotere ertsschepen varen zoals de Berge Neblina, die in november 2013 in Rotterdam arriveerde.

De Berge Stahl vertrekt volgens planning op 16 december voorgoed uit de Rotterdamse haven. Thyssenkrupp heeft het contract van het 30-jaar oude schip niet verlengd.

Tip voor shiplovers: Vanaf de terp op het uiterste puntje van de Rozenburgse Landtong zijn goed opnames te maken. De Berge Stahl is een tijschip. De geplande aankomsttijd van 12.00 uur is eigenlijk dus een zekerheid. Het schip wordt door vier slepers aan de kant geduwd, dat duurt doorgaans twee uur. Dus voor opnames zou je rond 09.45 uur op de landtong moeten zijn. (DvdM)

De laatste aankomst van de Berge Stahl in Rotterdam vastgelegd? Stuur je foto of video(link) naar redactie@schuttevaer.nl. De mooiste foto’s plaatsen we op de site en in de gedrukte Schuttevaer.

Berge Stahl voor ’t laatst in Rotterdamse haven | Schuttevaer.nl WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.