ECOport-certificaat voor Waddenzeehavens

Alle Waddenzeehavens in het Nederlandse Unesco-gebied kregen maandag een EcoPort-certificaat uitgereikt tijdens de werkconferentie ‘Trilateral Conference UNESCO Ports’ op het Landgoed Ekenstein in Appingedam.

ECOport-certificaat voor Waddenzeehavens

De ECOport -certificaten worden verstrekt door de Europese havenorganisatie ESPO aan havens die de milieuwetgeving onder controle hebben en die iedere twee jaar stappen zetten om de milieudruk van de haven op de omgeving te verkleinen.

De conferentie in Appingedam had als doel om in het Unesco-gebied te streven naar Greenports en zo vanuit de Waddenzeehavens bij te dragen aan een duurzamer beheer van de Waddenzee als internationaal beschermd natuurgebied. Dit doel is in het havenartikel van de regeringsverklaring van Tønder (5 februari 2014) vastgelegd.

De kern van de conferentie bestond uit negen workshops over verschillende innovaties voor een goede verstandhouding tussen havens en het Werelderfgoed Waddenzee. De conferentie is een initiatief van de Raad van Advies Waddenzeehavens en Programma naar een Rijke Waddenzee. Daarbij waren ook havens uit Denemarken en Duitsland aanwezig.