Scheldecommissie wijst spuikanaal Terneuzen wederom af

De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie heeft nogmaals aangegeven dat er geen apart spuikanaal komt in de nieuwe sluis van Terneuzen in het Kanaal Gent-Terneuzen.

Schippersbond Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) kreeg dat te horen in een gesprek met de commissie op 9 juni.

De ASV heeft, net als Koninklijke BLN-Schuttevaer, bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen het ontbreken van een spuikanaal bij de nieuwe zeesluis. Maar de bond vond dat geen beletsel voor een gesprek met de commissie om te proberen het geschil in der minne te schikken. De Scheldecommissie zei volgens de ASV echter meteen dat ze niets te bieden had. Er is geen geld voor een spuikanaal, was de boodschap. Voor de ASV reden om het hoger beroep bij de Raad van State door te zetten. Dat dient begin juli.

De binnenvaartsluizen in Terneuzen worden regelmatig gestremd als er veel water moet worden afgevoerd vanuit Vlaanderen en volgens de ASV zal dat vanwege de klimaatverandering steeds vaker gebeuren. Begin deze maand waren de sluizen ook weer gestremd.

Een spuikanaal kost ongeveer 20 miljoen euro, volgens de ASV een schijntje in relatie tot de totale bouwkosten van de nieuwe zeesluis (920 miljoen euro). (MdV)