Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Jong Haventalent 2016 met kandidaat uit binnenvaart

ROTTERDAM

Nandi Dijkstra, HR coördinator bij de Mercurius Shipping Group, is één van de drie finalisten voor de verkiezing Jong Haventalent 2016. De Jong Havenvereniging Rotterdam maakt 23 juni tijdens het jaarlijks Rotterdams Havenevenement de winnaar bekend. Als kandidaat vanuit de binnenvaart neemt Nandi Dijkstra het op tegen Patrick van Helden (Allseas) en Robin Groen (iTanks)
De titel gaat sinds 2009 jaarlijks naar een jonge professional met een visie op de Rotterdamse haven en de ambitie om daar iets mee te doen. Ronald Lugthart, Havenman van het Jaar en CEO van RWG, reikt de prijs uit.

1 / 1
Jong Haventalent 2016 maandag bekend

Jong Haventalent 2016 maandag bekend

Het Jong Haventalent heeft als taak het geluid van de haven te laten horen en jongeren te enthousiasmeren voor een baan in een haven gerelateerde sector. De kandidaten worden voorafgaand aan de verkiezingsavond aan de tand gevoeld door de jury, bestaande uit onder andere (voormalig) Jong Haventalenten en Havenmannen van het jaar.

Sinds dit jaar moeten de kandidaten zichzelf niet alleen bewijzen in een vraaggesprek, ook dienen zij een presentatie voor te bereiden. Stemmen is dit jaar niet aan de orde, de uitslag wordt door de kundige jury bepaald en op 23 Juni bekend gemaakt.

Kandidaat uit binnenvaart

Al één keer eerder is de binnenvaart in de verkiezing Jong Haventalent vertegenwoordigd geweest. In 2010 stond Yuri Ouweneel (VT Group) in de top 3, maar Marie-Louise Vlaming (Vopak Vlaardingen) ging er met de prijs vandoor. Kandidate Nandi Dijkstra hoopt op een andere uitkomst: ‘Ik ga er alles aan doen om de verkiezing dit jaar te winnen en daarmee de binnenvaart op de kaart te zetten.’

Nandi is 25 jaar en werkt sinds 2013 bij de Mercurius Shipping Group. Ze is verantwoordelijk voor de werving en selectie van alle bemanningsleden van de vloot, loopbaanontwikkeling, opleidingen en marketing. ‘Mijn takenpakket is heel divers en dat is ook wat mij aantrekt in de branche, de diversiteit van bedrijven, banen en mogelijkheden zorgt ervoor dat de haven bij iedereen past. Het enthousiasmeren van jongeren is nu ook al een onderdeel van mijn baan. Ik onderhoud contacten met scholen, bezoek open dagen en geef jaarlijks een sollicitatietraining op het STC. Ik vind het ontzettend leuk om mensen te laten zien wat voor een professionele, stoere en uitdagende werkomgeving de binnenvaart kan bieden. Als Jong Haventalent zou ik dit breder aan willen pakken en daarmee een veel groter publiek bereiken.’

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook