Onderzoeksraad onderzoekt opnieuw veiligheid Odfjell

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoeken of Odfjell de aanbevelingen heeft opgevolgd van het in 2013 verschenen rapport.

De raad wil weten of de verbeteringen die naar aanleiding van het eerdere rapport zijn aangekondigd ook daadwerkelijk hebben geleid tot grotere veiligheid in de praktijk.
In het rapport concludeerde de Onderzoeksraad dat bij Odfjell Rotterdam sprake is geweest van een langdurig onbeheerste veiligheidssituatie en niet werd voldaan aan wet- en regelgeving. Hierdoor liepen werknemers en de omgeving een verhoogd risico. Veiligheid vormde geen integraal onderdeel van de bedrijfsvoering en een gevoel van urgentie ontbrak.

De toezichthouders waren al jaren op de hoogte van de slechte veiligheidssituatie, maar grepen pas laat in. Vooral de Rotterdamse milieudienst DCMR ging bij het toezicht uit van een goede relatie met het bedrijf, in de veronderstelling dat dit de meest effectieve manier was om de veiligheid te waarborgen. Het verwonderde de raad dat een bedrijf dat op grote schaal omgaat met gevaarlijke stoffen zo lang is doorgegaan onder de geschetste onveilige omstandigheden. Het management van Odfjell moest volgens de Onderzoeksraad zorgen dat veiligheid bij de Rotterdamse terminal prioriteit krijgt. (EvH)