Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Kunstmest in pijpleiding naar haven Stein

STEIN [update]

Vloeibare kunstmest en ammoniak kunnen sinds dinsdag 8 september via ondergrondse pijpleidingen van industrieterrein Chemelot naar de haven van Stein worden getransporteerd. Van daaruit brengen jaarlijks zo’n 100 binnenvaartschepen de 100.000 ton vloeibare kunstmest Noordwest-Europa in.

1 / 1
Kunstmest in pijpleiding naar haven Stein

Kunstmest in pijpleiding naar haven Stein

Om binnenvaartschepen veilig te kunnen laden, kreeg de haven een aanvaarbeveiliging met hefconstructie van 66 meter lang. Zo blijven passerende schepen op afstand. De Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens opende dinsdag de nieuwe terminal van OCI Nitrogen in Stein.

OCI Nitrogen produceert op Chemelot ammoniak die wordt verwerkt tot kunstmest en andere producten. Via ondergrondse pijpleidingen van 3,5 kilometer is de nieuwe terminal nu verbonden met het Chemelot-terrein. Via een tweede pijpleiding bestaat ook de mogelijkheid ammoniak aan of af te voeren bij een tekort of een overschot hiervan. Ook is er een derde ondergrondse pijpleiding aangelegd voor mogelijke toepassingen in de toekomst.

OCI Nitrogen nam in april dit jaar al een nieuwe overslaginstallatie voor kunstmest in gebruik. Hiervoor werd een overkapping gemaakt boven het Julianakanaal, waardoor schepen onder alle weersomstandigheden kunnen worden geladen. De overkapping steekt 16 meter over het kanaal over een lengte van 30 meter. De constructie is gemaakt van hout en roestvrijstaal, enerzijds om corrosie tegen te gaan, anderzijds om radarstoringen te voorkomen. In 2012 werd al een vergelijkbare installatie gebouwd. De nieuwste is bedoeld voor een ander type kunstmest. De trimodale op- en overslaghaven in Stein behandelt jaarlijks 2,5 miljoen ton lading. (EvH)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook