Wereldhaven uit vervlogen tijden

Terwijl moderne zeeschepen op de Nieuwe Maas varen, ontdekken bezoekers de maritieme wereld van vroeger tijdens het Maritiem Kwartier Festival van het Maritiem Museum aan de Leuvehaven. Het museum is tijdens de Wereldhavendagen 5 en 6 september gratis toegankelijk.

Wereldhaven uit vervlogen tijden
  • Maritiem Kwartier Festival tijdens Wereldhavendagen

Bezoekers zoeken hun weg over de kades en steigers tussen de stoom van de draaiende scheepsmotoren. Ze verheffen hun stem om boven de scheepstoeters en de geluiden van de ambachtslieden uit te komen, die aan het smeden en timmeren zijn. En ruiken de pek en olie van de historische schepen, die voor dit weekend extra zijn gesmeerd.

Jong en oud kan een visje komen eten, oude ambachten bekijken en meevaren met de waterbus in een haven vol historische schepen en kranen. Ze dromen weg in de Arc van Frans van der Horst, delen hun dromen op schildersdoek of met de acteurs van theater Minnekus. Voor de lekkere trek worden er naast visjes gebakken, boterbabbellaars gemaakt en ook de poffertjeskraam ontbreekt niet.

Droomhaven

Reis terug in de tijd en stap aan boord van de topcollectie historische schepen en kranen in het museum. Aan de gastensteiger liggen bijzondere schepen zoals de vislogger Balder, de Katwijker, de Zalmschouwen, motorschip Jansje en bergingsvaartuig RV29. En mis de overslag demonstratie niet.

Droom weg in de wonderlijke ontmoetingsinstallatie van Frans van der Horst. Deel je ideeën op schilderdoek of ruil je dromen met de acteurs van theater Minnekus.

Maak op de kade kennis met ambachten uit de haven van vroeger, zoals smeden, hout buigen, tin gieten, koper slaan, glas graveren, klompen maken, boterbabbelaars bakken, hindelopen en mosterd maken.

Een schip door de haven manoeuvreren is niet makkelijk. Met modelbootjes ervaren kinderen hoe het is om een schip te besturen.

Studiebollen

Op zaterdag tussen 14.00 en 16.30 uur geven promovendi van de Erasmus Universiteit in de vuurtoren op de kade een kijkje achter de schermen van hun onderzoek over de haven.

Kom langs bij scheepshelling Koningspoort aan de Oude Haven. Op zaterdag 5 september kun je hier bovendien alles leren over het restaureren van historische schepen van meester-restaurateur Bart Vermeer en zoon. Of meld je aan voor de workshops touw splitsen en smeden.

Stoomvaarten

Laat je vanaf de steiger bij de SS Rotterdam door een ervaren havenbonk meevoeren over de Nieuwe Maas op een historische stoomsleper (duur 1 uur). Monster bij de steiger van de SS Rotterdam aan op de Havendienst 2 voor een vaartocht en wandel daarna door de historische binnenhavens van Rotterdam (duur 2,5 uur).

Elk half uur vertrekt de Waterbus voor een vaartocht naar de Oude Haven vanuit de Maritiem Museum Haven. Geniet van een prachtig zicht op de scheepshelling Koningspoort en hoor leuke weetjes over de bijzondere plekjes die je passeert, zoals ooit de hoogste wolkenkrabber ter wereld, het Witte Huis.

Op 5 en 6 september is het Maritiem Museum gratis toegankelijk. Raadpleeg voor tijden, prijzen, reserveren en opstapplekken www.maritiemmuseum.nl of www.wereldhavendagen.nl