Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Zeehavens delen scheepvaartinformatie

ROTTERDAM/AMSTERDAM

De Rotterdamse en Amsterdamse havenmeesters gebruiken vanaf afgelopen weekend één havenmanagementsysteem voor het administreren, begeleiden en inspecteren van de scheepsbezoeken: HaMIS. De kwaliteit en functionaliteit van havenmanagement en scheepvaartinformatie wordt hiermee tegen lagere kosten op een hoger niveau getild.

De samenwerking tussen beide wereldhavens komt ten goede aan een vlotte en veilige scheepvaart. De groei van de havens stelt hogere eisen aan informatie-uitwisseling. Havenprocessen in de Rotterdamse en Amsterdamse haven worden met HaMIS geharmoniseerd. Ook wisselen de havens hiermee veel makkelijker dan voorheen informatie uit. Dat vermindert administratieve lasten en voorkomt dubbele controles met als resultaat een klantvriendelijker systeem.

Wens vervuld

‘Met HaMIS gaat een grote wens in vervulling om de informatie over scheepsbezoeken met elkaar te delen en een gebruiksvriendelijker systeem te creëren voor alle gebruikers’, zegt de Amsterdamse havenmeester Janine van Oosten. ‘HaMIS symboliseert de uitstekende samenwerking tussen de havenmeesters in Rotterdam en Amsterdam en hun divisies.’

Havenmeester René de Vries van Rotterdam is blij dat de twee grootste Nederlandse havens nu hetzelfde communicatiesysteem gebruiken. ‘Dit betekent dat het operationeel proces meer en meer wordt gestandaardiseerd. Dat is goed voor de havens.’

Rotterdam ontwikkelde dit Havenmeester Management Informatiesysteem. HaMIS vervangt het Amsterdamse Pontis. Belangrijke verbetering is dat HaMIS een ‘interactieve havenkaart’ heeft waarop live alle scheepvaart in de haven te volgen is. Door een schip aan te klikken krijgen beide havenmeesters toegang tot alle beschikbare informatie die aan dit bezoek is gekoppeld. (DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook