Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

‘Groter hart voor Sail Amsterdam’

AMSTERDAM

‘Geslaagd, gemoedelijk en gezellig’ noemt de organisatie van Sail Amsterdam de negende editie, die zondag 23 augustus sloot met de indrukwekkende uittocht Sail Out. Vijf dagen lang was Amsterdam het nautische middelpunt van de wereld. Bijna 2,3 miljoen mensen hebben met volle teugen genoten van de tall ships, het varend erfgoed, alle cultuur en entertainment, de innovatieve Oceanen, het Nationale Sail Debat en de ontspannen sfeer.

1 / 2
‘Groter hart voor Sail Amsterdam'

‘Groter hart voor Sail Amsterdam'

  • Alle verwachtingen overtroffen: 2,3 miljoen bezoekers

Door Dirk van der Meulen

‘Het hart van Sail is flink groter en relevanter geworden deze editie. Dankzij de bezoekers, de vrijwilligers, de sponsoren en de enorme inzet van velen, heeft Sail Amsterdam 2015 alle verwachtingen overtroffen’, meldt de organisatie in een afsluitend bericht. Het aantal bezoekers lag duidelijk hoger dan de 1,7 miljoen in 2010, maar vormde geen record. In 2000 trok de Sail-vijfdaagse 2,4 miljoen bezoekers en in 2005 2,6 miljoen in zes dagen. De Sail-organisatie had dit jaar op 2 miljoen bezoekers gerekend.

Weinig incidenten

De Amsterdamse politie kijkt terug op ‘een mooi evenement met veel bezoekers en weinig grote incidenten’. Vrijdagavond overleed een 23-jarige man die aan de Sumatrakade kade in het water viel. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zette het dodelijke incident een domper op het evenement. Hij sprak van een ‘fantastische Sail’, maar wel een met een zwart randje. Bij de intocht op woensdag 19 augustus viel een bemanningslid van de Russische driemaster Mir overboord, maar hij raakte niet gewond.

Tijdens Sail hield de politie 20 zakkenrollers aan, terwijl er 63 incidenten van zakkenrollerij werden gemeld. Bij 537 alcoholcontroles op het water werden 16 dronken schippers aangehouden. Zij kregen boetes van 290 tot 800 euro.

Streng gereguleerd

‘De prachtige tall ships waren, zijn en blijven de kern van Sail Amsterdam’, benadrukt de organisatie. ‘Door de toevoeging van nieuwe elementen is Sail Amsterdam relevanter en betekenisvoller geworden. Sail Amsterdam 2015 vormde zo niet alleen een spiegel naar het verleden maar gaf ook een venster op de toekomst. Door de onuitputtelijke hoeveelheid verhalen, de inspirerende concrete voorbeelden en de tot ieders verbeelding sprekende beelden kwam het motto van Sail Amsterdam 2015 letterlijk tot leven. Heel Nederland heeft zo vijf dagen lang van Sail kunnen genieten. Honderden jonge mensen hebben dankzij Sail Amsterdam 2015 een onvergetelijke werkervaring opgedaan.’

Het crowd controlesysteem en de strenger gereguleerde toegang tot de Oranjehaven (IJhaven), hebben ervoor gezorgd dat er gedurende alle dagen een constante en gedisciplineerde doorstroom was op het water en op de kade. Vijf overtreders van de toegangsregels werden fors beboet. De beroepsvaart werd in konvooi over het IJ begeleid. Zo is volgens de organisatie voorkomen dat er ergens onbeheersbare of onveilige situaties zijn ontstaan.
De volgende editie van Sail Amsterdam zal plaatsvinden in augustus 2020.

Timelapse van de eerste en de vijfde (laatste) Sail-dag. (Youtube-video)


Reacties (1)
  • S.J. de Waard

    Als gebruikelijk in de media weinig aandacht voor het varend erfgoed, dat als “behang” mag fungeren. Bedenk dat je alleen een paar schepen in een verder kale haven had gezien, met een soort kermis op de kade, als de historische binnenvaartvloot niet voor de nodige kleur en fleur zou hebben gezorgd.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook