Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Koppie erbij’ tijdens Sail 2015

AMSTERDAM

‘Vaar je op het IJ? Koppie erbij’ is het motto waarmee Havenbedrijf Amsterdam, Rijkswaterstaat, Waternet en Sail Event Partners een voorlichtingscampagne houden over veilig varen tijdens het evenement SAIL Amsterdam 2015. De festiviteiten op het IJ van 19 tot 23 augustus vergen aanpassingen van de beroepsvaart.

1 / 3
‘Koppie erbij' tijdens Sail 2015

‘Koppie erbij' tijdens Sail 2015

  • Beroepsvaart met Sail alleen ’s nachts of in konvooi over het IJ
  • Eenrichtingverkeer op Noordzeekanaal tijdens Sail-in en Thank You Parade

Door Hans Buitelaar
‘Sail is het feest van de samenwerking’, zegt havenmeester Janine van Oosten. ‘Tijdens eerdere afleveringen van het vijfjaarlijkse evenement was de beroepsvaart ontzettend sportief in de medewerking. Het is een grote uitdaging om de havens van Amsterdam bereikbaar te houden tijdens zo’n groot evenement, waarbij zoveel onervaren schippers op het water zijn in heel kleine bootjes. Als organisatoren vragen we ieders medewerking, voor de veiligheid van iedereen en om ervoor te zorgen dat het evenement met de torenhoge zeilschepen wederom een feest zonder persoonlijke ongelukken wordt.’

Grachtenbootjes

Wanneer het IJ toneel is van duizenden grachtenbootjes en andere pleziervaartuigen die langs de afgemeerde zeilschepen dobberen, heeft dat gevolgen voor de beroepsvaart. Het begint met de Sail-in op woensdag 19 augustus, als de hooggetuigde zeilschepen de sluizen van IJmuiden passeren en de Sail-in parade naar Amsterdam begint om 10:00 uur.

De zeesluizen zijn dan gestremd voor alle schepen behalve de tall ships. Het hele Noordzeekanaal is tijdens de parade éénrichtingverkeer van west naar oost, waarbij een maximum snelheid geldt van 6 km per uur.

Nachtvaart

Als de zeilschepen vanaf een uur of drie die middag aan de kades rond het IJ zijn afgemeerd, volgt een evenement tot zondag 23 augustus. Beroepsvaart mag ’s nachts na 23:30 tot 10:00 uur de volgende ochtend vrij het IJ overvaren. Overdag wordt beroepsvaart in konvooien door het gebied van het evenement geloodst. Opvarende schepen verzamelen bij Schellingwoude, de konvooien varen af naar gelang het aanbod van passerende schepen. Vanaf de westkant verzamelen schepen zich bij de Houthavens.

De konvooien houden het midden van het vaarwater op het IJ, tussen de stromen pleziervaart die in verschillende richtingen langs de oevers koersen. Er is steeds maar één konvooi tegelijk onderweg, onder begeleiding van overheidsvaartuigen.

Wanneer een konvooi aan de overkant van het evenementsgebied is aangekomen, mogen de daar verzamelde schepen met de begeleidingsvaartuigen mee terug in tegenovergestelde richting. De verplichte konvooivaart kan oponthoud veroorzaken. Tussen 21:30 en 23:30 is het IJ ten noorden van het KNSM eiland volledig gestremd in verband met vuurwerk dat dan wordt afgestoken.

Pleziervaart

Tijdens de komende editie van Sail Amsterdam liggen ook tall ships gemeerd aan de noordoevers van het IJ. Langsvarende recreanten moeten steeds stuurboordwal houden: langs de noordoever varen de kleine bootjes en charterschepen westwaarts langs de zeilschepen, oostwaarts langs de zuidoever en met een lus door de IJhaven, die tijdens het evenement wordt omgedoopt in ‘Oranjehaven’.

Een keerpunt voor de pleziervaart wordt aangegeven midden op het IJ ter hoogte van de AKZO-fabriek, ruim west van het remmingwerk. Een ander keerpunt is bij het Stenen Hoofd. Bovendien vaart pleziervaart alle aansluitingen met grachten, zijkanalen en steekhavens in en uit en zal ook manoeuvres maken voor de ingangen daarvan.

Iedere avond van 19 tot 22 augustus is er vuurwerk op het IJ van half elf tot kwart voor elf. Daarna begeleiden patrouillevaartuigen van de verschillende samenwerkende overheden de bootjes van de recreanten het IJ af en wordt het vaarwater vrij gemaakt voor de beroepsvaart.

Tijdens de afsluitende Thank You Parade op zondag 23 augustus, waarbij pleziervaartuigen een stukje meevaren het Noordzeekanaal op om de zeilschepen uit te zwaaien, geldt éénrichtingsverkeer westwaarts op het Noordzeekanaal, waarbij de maximum snelheid 10 km per uur is. Die zondagavond zijn de sluizen van IJmuiden gestremd tussen 19:00 en 22:00 uur met uitzondering van de zuider- en kleine sluis, om alle ruimte te bieden aan de zeilschepen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook