Aanbesteding sluizen te dicht op elkaar

Een ‘tenderprop’ dreigt in het sluizenprogramma van Rijkswaterstaat, bleek woensdag 11 maart in een marktlunch met ‘natte’ aannemers. Het CDA in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de signalen dat het sluizenprogramma vertraging dreigt op te lopen.

Bij aanbestedingen van grote sluisprojecten neemt het aantal gegadigden af: bij Limmel waren er 9, bij IJmuiden 5 en bij de Beatrixsluizen nog maar 3. Dat kan leiden tot vertraging. ‘Bouwers maken scherpere keuzes, vinden de dialoogfase te lang, de risico’s te groot en de financieringscomponent te lastig’, vat bouwdagblad Cobouw de problemen samen. De precieze oorzaak van het grote aantal afhakers is nog niet helemaal duidelijk, maar de trend moet wel stoppen, vindt gastheer en programmadirecteur Wies Vonck van Rijkswaterstaat.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer