Herstelde sluisdeuren terug in grote sluis Evergem

Waterwegen en Zeekanaal NV is dinsdag 18 november begonnen met het terugplaatsen van de sluisdeuren in de grote sluis van Evergem.

De sluisdeuren werden eind augustus aan land gebracht voor herstelling. Na het uitvoeren van deze werken, die tegen het weekend wellicht afgerond worden, kan de grote sluis opnieuw volledig gebruikt worden door de binnenvaartschepen.

Eind augustus liep één van de sluisdeuren van de grote sluis in Evergem zware schade op. Daarop volgden herstellingswerken om de sluis zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Eind september kon de grote sluis opnieuw gedeeltelijk open voor het scheepvaartverkeer. Intussen werd de sluisdeur hersteld.

Op dinsdag en donderdag wordt telkens één sluisdeur teruggeplaatst. Geen sinecure aangezien zo’n sluisdeur maar liefst 90 ton weegt. Daarnaast worden er ook nog een aantal elektromechanische werken uitgevoerd. Tijdens de werken is er geen scheepvaartverkeer door de grote sluis mogelijk, maar schippers kunnen gebruik maken van de naastgelegen kleinere sluis. Normaal gezien worden de werken tegen het weekend afgerond.
Intussen is het onderzoek naar de oorzaak van de schade bijna afgerond. Waterwegen en Zeekanaal bekijkt momenteel of er op termijn nog bijkomende werken noodzakelijk zijn. (DvdM)