Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Galecopperbrug klaargemaakt voor vijzelklus (video)

UTRECHT

Voor de verbouwing van de Galecopperbrug in de A12 over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht zijn 6000 ton zware voorspanliggers aangevoerd. In juli wordt de brug opgevijzeld.

De 327 meter lange brug krijgt een nieuw, zwaarder wegdek en wordt opgevijzeld om de scheepvaart circa een meter extra doorvaarthoogte te geven.

In de vroege ochtend van 7 juni voerden pontons ruim 100 meter lange stalen balken aan vanaf Krimpen aan den IJssel en Kinderdijk, bij elkaar 6000 ton staal. Met drijvende kranen worden deze ‘voorspanliggers’ vervolgens langs de brug aangebracht. Hiervoor is kanaal op 7 juni en een aantal andere momenten in juni tijdelijk geheel gestremd voor de scheepvaart. Informatie hierover is beschikbaar via vaarweginfo.nl/werkzaamheden.

Opvijzelen

In juli wordt de brug bijna een meter opgevijzeld en aangepast aan de Rijnvaarthoogte. Eind 2015 moet de brug helemaal klaar zijn en zou dan volgens de heersende normen weer 30 jaar mee kunnen.

Intussen is uit onderzoek gebleken dat de normen uit 1996 feitelijk niet meer voldoen, door het toenemend vervoer van ‘high cubes’ die 30 cm hoger zijn dan standaard containers. Reden voor minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) om de Tweede Kamer alvast voor te bereiden op eventuele extra brugverhogingen.


<iframe width="590" height="332" src="//www.youtube.com/embed/853BPJEpGnA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook