Geen Russisch marineschip op Wereldhavendagen

De Russische marine stuurt geen schip naar de Wereldhavendagen in Rotterdam. Dat kreeg het Havenbedrijf begin deze week te horen. Ook de muziekkapel van de Russische marine zal niet aanwezig zijn. De Russen hebben geen reden gegeven voor de onverwachte afzegging.

De Wereldhavendagen staan dit jaar in het teken van de eeuwenoude vriendschap tussen Rusland en Nederland. ‘We houden Russische elementen in de programmering’, zegt directeur van de Wereldhavendagen Sabine Bruijnincx. ‘Alleen het marineschip komt niet.’ Wel komt volgens het Havenbedrijf de Russische ambassadeur de Wereldhavendagen openen.

Speculaties

Er doen verschillende speculaties de ronde over de afzegging. Zo wilden de Rotterdamse afdelingen van GroenLinks en D66 acties bij het marineschip gaan voeren tegen het harde anti-homobeleid van de Russische president Poetin. En werd eerder deze week een beeld van tsaar Peter de Grote aan de Parkkade met roze verf beklad.

Maar het Havenbedrijf denkt niet dat de Russen zich door de activisten hebben laten weerhouden van het sturen van een schip. ‘Het lijkt me sterk dat de Russische marine zich laat afschikken door dit soort zaken’, zegt woordvoerder Tie Schellekens van het Havenbedrijf. ‘Het zou ook te maken kunnen hebben met de onrust in Syrië.’ Zowel de Russen als de Amerikanen laten momenteel marineschepen opstomen naar de Middellandse Zee.

Binnenvaart groeit en bloeit

Het Bureau Voorlichting Binnenvaart heeft op 6, 7 en 8 september een informatiestand op de Westerkade. ‘In die stand delen we "groeipapier" uit’, zegt Wilco Volker van het BVB. ‘Een flyer met daarin zaadjes die uit kunnen groeien tot een mooi boeket. Dat doen we om het groene karakter van de binnenvaart te benadrukken. De binnenvaart groeit en bloeit, dat is ons motto.’

Aan de kade ligt vrijdag het ms Linda van de familie Zeldenrust ter bezichtiging, een groen zoutschip van de NPRC. Zaterdag en zondag kan een kijkje worden genomen op de moderne, hybride binnenvaarttanker Duandra.

Marine

Liefhebbers van de marine kunnen nog wel aan hun trekken komen op de Wereldhavendag. De Koninklijke Marine is aanwezig met het Oceangoing Patrol Vessel Zr Ms. Friesland, de onderzeeboot Zr Ms. Dolfijn en het duikvaartuig Argus. De Britse marine komt met de mijnenjager HMS Brocklesby. Het Korps Mariniers is er ook met twee landingsvaartuigen en snelle FRISC onderscheppingsvaartuigen. De mariniers geven een demonstratie van het bevrijden van een door piraten gekaapt schip.

Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen worden in 2013 voor de 36e keer georganiseerd en vinden plaats op 6, 7 en 8 september. Bezoekers van jong tot oud kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven, onder andere genieten van een uitgebreid cultureel programma. In 2012 trok het evenement meer dan 400.000 bezoekers. (MdV)

<iframe width="590" height="332" src="http://nos.nl/embed/?id=e:547645&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="" id="player-547645"></iframe>

Geen Russisch marineschip op Wereldhavendagen | Schuttevaer.nl

Geen Russisch marineschip op Wereldhavendagen

De Russische marine stuurt geen schip naar de Wereldhavendagen in Rotterdam. Dat kreeg het Havenbedrijf begin deze week te horen. Ook de muziekkapel van de Russische marine zal niet aanwezig zijn. De Russen hebben geen reden gegeven voor de onverwachte afzegging.

De Wereldhavendagen staan dit jaar in het teken van de eeuwenoude vriendschap tussen Rusland en Nederland. ‘We houden Russische elementen in de programmering’, zegt directeur van de Wereldhavendagen Sabine Bruijnincx. ‘Alleen het marineschip komt niet.’ Wel komt volgens het Havenbedrijf de Russische ambassadeur de Wereldhavendagen openen.

Speculaties

Er doen verschillende speculaties de ronde over de afzegging. Zo wilden de Rotterdamse afdelingen van GroenLinks en D66 acties bij het marineschip gaan voeren tegen het harde anti-homobeleid van de Russische president Poetin. En werd eerder deze week een beeld van tsaar Peter de Grote aan de Parkkade met roze verf beklad.

Maar het Havenbedrijf denkt niet dat de Russen zich door de activisten hebben laten weerhouden van het sturen van een schip. ‘Het lijkt me sterk dat de Russische marine zich laat afschikken door dit soort zaken’, zegt woordvoerder Tie Schellekens van het Havenbedrijf. ‘Het zou ook te maken kunnen hebben met de onrust in Syrië.’ Zowel de Russen als de Amerikanen laten momenteel marineschepen opstomen naar de Middellandse Zee.

Binnenvaart groeit en bloeit

Het Bureau Voorlichting Binnenvaart heeft op 6, 7 en 8 september een informatiestand op de Westerkade. ‘In die stand delen we "groeipapier" uit’, zegt Wilco Volker van het BVB. ‘Een flyer met daarin zaadjes die uit kunnen groeien tot een mooi boeket. Dat doen we om het groene karakter van de binnenvaart te benadrukken. De binnenvaart groeit en bloeit, dat is ons motto.’

Aan de kade ligt vrijdag het ms Linda van de familie Zeldenrust ter bezichtiging, een groen zoutschip van de NPRC. Zaterdag en zondag kan een kijkje worden genomen op de moderne, hybride binnenvaarttanker Duandra.

Marine

Liefhebbers van de marine kunnen nog wel aan hun trekken komen op de Wereldhavendag. De Koninklijke Marine is aanwezig met het Oceangoing Patrol Vessel Zr Ms. Friesland, de onderzeeboot Zr Ms. Dolfijn en het duikvaartuig Argus. De Britse marine komt met de mijnenjager HMS Brocklesby. Het Korps Mariniers is er ook met twee landingsvaartuigen en snelle FRISC onderscheppingsvaartuigen. De mariniers geven een demonstratie van het bevrijden van een door piraten gekaapt schip.

Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen worden in 2013 voor de 36e keer georganiseerd en vinden plaats op 6, 7 en 8 september. Bezoekers van jong tot oud kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven, onder andere genieten van een uitgebreid cultureel programma. In 2012 trok het evenement meer dan 400.000 bezoekers. (MdV)

<iframe width="590" height="332" src="http://nos.nl/embed/?id=e:547645&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="" id="player-547645"></iframe>