Hoogwater: Maxau opnieuw naar Marke II

Voor pegel Maxau dreigde, na enkele dagen vrije doorvaart, dinsdag opnieuw Marke II met een volledige stremming. ’s Middags werd bij Maxau 745 cm gemeten. Op de Donau en de Elbe blijven stremmingen van kracht. Op de Main is scheepvaart weer beperkt mogelijk.

Rijnfile na einde stremming

Schepen die zaterdag 8 juni, na het beëindigen van de hoogwaterstremming op de Rijn, de vaart weer oppakten, kwamen opvarig terecht in een file van tientallen kilometers. Op de Donau en de Elbe blijven stremmingen van kracht.Bij Boedapest bereikte het waterpeil van de Donau in de nacht van zondag op maandag een hoogtepunt. Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán kunnen de komende dagen nog heel kritiek worden. Naar verwachting zal het water tot 8,95 meter stijgen, ruim boven het record van 8,60 meter in 2006. Bij Osterhofen, ten noordwesten van Passau, brak een dijk door; bij Deggendorf en Straubing werd voor dijkdoorbraken gevreesd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer